.

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: Ανακοίνωση του Συμβουλίου για το Σχέδιο Αθηνά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Το Συμβούλιο  του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του συνεδρίασε την 07/02/13 και ασχολήθηκε με τις ρυθμίσεις που επιχειρούνται στην λειτουργία των ΑΕΙ με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση αποφάσισε τα εξής:

  1. Θεωρεί ότι η διαβούλευση είναι προσχηματική. Αν η Κυβέρνηση επιθυμούσε προτάσεις θα έπρεπε, σύμφωνα με  το νόμο που πρόσφατα ψήφισε, να περιμένει τις προτάσεις των Ιδρυμάτων μέσω των νεοσύστατων Συμβουλίων Διοίκησης τα οποία ίδρυσε γι’ αυτόν τον σκοπό.
  2. Οι επιχειρούμενες ρυθμίσεις θα αποδιοργανώσουν περαιτέρω την λειτουργία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με  τις μεγάλες περικοπές του νέου Προϋπολογισμού σε καίριους τομείς όπως είναι οι αμοιβές για έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Αυτό πλήττει ιδιαίτερα νέα Τμήματα στα οποία δεν δόθηκε από τις Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων η δυνατότητα και οι αναγκαίες πιστώσεις δια την πρόσληψη κανονικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
  3. Είναι απαράδεκτο, για μία υποβαθμισμένη και σε κρίση περιοχή όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας,  να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία η μη ύπαρξη Εκπαιδευτικού Προσωπικού για την συγχώνευση, κατάργηση ή μεταφορά Τμημάτων τα οποία  κατά τα άλλα είναι βιώσιμα και μπορούν να συμβάλουν  στην ανάπτυξη της περιοχής.
  4.  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των υπαρχόντων φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις. Να κατοχυρώνουν, επίσης, τα επαγγελματικά δικαιώματα  αυτών και των ήδη αποφοιτησάντων.
Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Θα εξειδικεύσει περαιτέρω τις προτάσεις του για το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ και θα τις θέσει στους φορείς της περιφέρειας.  Εκτιμά ότι για την αποδοχή τους από την Κυβέρνηση είναι απαραίτητη η πολιτική στήριξη όλων των φορέων και των  οργανισμών της περιοχής. Όχι απλά  για να περισώσει υπό την παρούσα συγκυρία τη δομή του Ιδρύματος, αλλά και για να επιτύχει την  αναβάθμιση αυτού. Θέτει στη διάθεσή τους τις εξειδικευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις και εμπειρίες του Ιδρύματος και για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου