.

Οι απαλλοτριώσεις της Μαυροπηγής στο Πρωτοδικείο Κοζάνης

Η απαλλοτρίωση του οικισμού της Μαυροπηγής και ειδικότερα η αναγνώριση των δικαιούχων, εκδικάστηκε χτες στο Πρωτοδικείο Κοζάνης, παρουσία πλειάδας κατοίκων και περίπου 20 δικηγόρων που τους εκπροσωπούσαν.

Κατά τη δικαστική διαδικασία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για περίπου 400 περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες καθορίστηκε να συζητηθούν στο πρωτοδικείο Κοζάνης στις 13 Ιουνίου τρέχοντος έτους.
Η απόφαση αναγνώρισης των δικαιούχων για τις περιπτώσεις που περαιώθηκε η δικαστική εξέταση, πρόκειται να εκδοθούν σε περίπου τρεις μήνες. Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου που θα έχει στα χέρια του ο κάθε δικαιούχος θα προσέλθει στο Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να συντελεστεί η απαλλοτρίωση και να γίνει ουσιαστικά η αλλαγή ιδιοκτησίας από τους κατοίκους στη ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση, αφού βεβαίως η ΔΕΗ θα καταθέσει εντός 18μήνου και μέχρι τις 22 Απριλίου 2014 στο ΤΠΔ το ποσό των χρημάτων, όπως προκύπτει σύμφωνα με την τιμή μονάδας που καθόρισε το δικαστήριο τον Απρίλιο του 2012.
Στη δίκη για τον ορισμό της τιμής μονάδας, το δικαστήριο βρήκε τη «χρυσή τομή», καθορίζοντας τιμή μονάδας περίπου στο ενδιάμεσο του ποσού που ζητούσαν οι κάτοικοι και πρόσφερε η ΔΕΗ. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι για τις οικίες Α΄ κατηγορίας με άδεια η τιμή μονάδας καθορίστηκε στα 430 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ για οικίες Ε΄ κατηγορίας με άδεια στα 310 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Με την καταβολή των χρημάτων στο Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων μέχρι τον Απρίλιο 2014 θα έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση και θα έχει επέλθει η αλλαγή ιδιοκτησίας. Τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον οικισμό, ενώ οι κάτοικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν οριστικά το χωριό. Να σημειωθεί ότι στη Μαυροπηγή διαμένουν αυτή τη στιγμή περί τις 70 οικογένειες, ενώ πολύ περισσότερες μετακόμισαν, είτε κάνοντας χρήση του φιλικού διακανονισμού της ΔΕΗ, είτε με δικά τους έξοδα. Μόνο την τελευταία διετία που το ρήγμα απειλεί την ασφάλεια του χωριού, έφυγαν τουλάχιστον 50 οικογένειες, αναζητώντας ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Τάσο Εμμανουήλ, «το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε να λύσουμε, είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες που υπάρχουν, σε σχέση με την ασφαλή μετεγκατάσταση των δημοτών μας, μέχρι τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης». Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Μαυροπηγή θα χτιστεί δίπλα στο νέο οικισμό του Κομάνου, ωστόσο, είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να ανεγερθεί η Νέα Μαυροπηγή.

του Χρήστου Βήττα από το  e-ptolemeos.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου