.

ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Μακεδονιας: Κυβερνητική κοπτοραπτική στην Παιδεία



Κοινή δήλωση βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας, Θανάση Γερμανίδη, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και Ευγενίας Ουζουνίδου 

Η ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο, για την αναμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας, με ασφυκτική διορία 45 ημερών προσχηματικής διαβούλευσης, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πρόχειρο σχέδιο κοπτοραπτικής δαπανών που βρίθει λαθών και με διαδικασίες εξπρές εξοντώνει το μαζικό πανεπιστήμιο.


Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει το Πανεπιστήμιο και τα Τ.Ε.Ι. της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία αποτελούν δυναμικό κύτταρο και πνεύμονα πολιτισμού σε μια γεωγραφική περιοχή κομβικής σημασίας, αφού είναι η πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Από τις λαθροχειρίες και τα μαγειρέματα των συμβούλων και των παρασυμβούλων του υπουργείου Παιδείας, «διαφεύγει» πως τα τμήματα του Πανεπιστημίου και των Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας έχουν βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία, έχουν αναπτύξει ουσιαστικές διασυνδέσεις με τις οικονομικές, παραγωγικές και πολιτιστικές δομές του τόπου και συνεχίζουν επάξια την παράδοση της εκπαίδευσης στην περιοχή. Από τους «φωστήρες» του υπουργείου «διαφεύγει» επίσης, πως το Πανεπιστήμιο και τα Τ.Ε.Ι. διαθέτουν καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως είναι η διαχείριση της ενέργειας, οι εφαρμοσμένες τέχνες, ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής και η διαβαλκανική συνεργασία.

Η τρικομματική κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκρίνει ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών και μια νέα συγκεντρωτική διοικητική υπερδομή, που θα διευκολύνει σε δεύτερη φάση νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, την εμπέδωση της εργασιακής ευελιξίας και εξάρτησης διδασκόντων και εργαζομένων.

Το σχέδιο «Αθηνά» συγγράφει τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών. Ειδικότερα στον κλάδο των Τ.Ε.Ι. μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και σχολών.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. επιμένει πως η Ανώτατη Παιδεία οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας, με το σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτοτέλειας, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.

Όσοι εξέθρεψαν και εκτρέφουν τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εκ των πραγμάτων αναξιόπιστοι για την επίλυση τους. Το έργο της αναμόρφωσης των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. είναι δημοκρατική υπόθεση των ανθρώπων τους και όχι των εντεταλμένων εκκαθαριστών της πολιτικής των Μνημονίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας θα δώσουν από κοινού με την τοπική κοινωνία τον αγώνα για ένα αυτοτελές και ενισχυμένο Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, καλούμε όλους τους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο ισοπεδωτικό σχέδιο «Αθηνά» και στα λογιστικά δόγματα που μετατρέπει τα Α.Ε.Ι.- Τ.Ε.Ι. σε «ανώνυμες εταιρείες». 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου