.

Το σχέδιο για σύσταση «μικρής ΔΕΗ» - Mονάδες, ορυχεία και 2.000 εργαζόμενοι περνούν στη νέα εταιρεία

fragezeichen-0005.gif from 123gifs.eu

Της Χρυσας Λιαγγου από την Καθημερινή
Το πακέτο της «Μικρής ΔΕΗ» που θα συσταθεί για να παραχωρηθεί σε ιδιώτες «κλείδωσε» σε ό,τι αφορά τις μονάδες και τα ορυχεία και παραμένει ασαφές ως προς το κομμάτι που αφορά τον τομέα της εμπορίας. Το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας θα περιλαμβάνει μονάδες με αντιπροσωπευτικό μείγμα καυσίμων (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο) συνολικής ισχύος 1.900 MW περίπου, η οποία θα προσαυξηθεί στα 2.350 MW, αφού θα συμπεριληφθούν και τα 480 MW της υπό σχεδιασμό μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα.
Από το λιγνιτικό δυναμικό της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία θα εισέλθουν η μονάδα Μελίτη 1 της Φλώρινας με ισχύ 330 MW και 200 εργαζομένους, που είναι η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της επιχείρησης, και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου με ισχύ 600 MW εκάστη και συνολικά 310 εργαζομένους. Από τις μονάδες του φυσικού αερίου στη νέα εταιρεία θα περάσει η μονάδα της Κομοτηνής, συνολικής ισχύος 480 MW, μαζί με τους 98 εργαζομένους σε αυτή. Το υδροηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας θα περιλαμβάνει συνολική ισχύ 494 MW και 50 εργαζομένους. Αυτό θα προέλθει από την παραχώρηση του συγκροτήματος του Νέστου με τις τρεις μονάδες του Θησαυρού, ισχύος 128 MW η καθεμιά και τη μονάδα της Πλατανόβρυσης με ισχύ 110 MW. Στη «Μικρή ΔΕΗ» θα περάσει επίσης το ορυχείο του Αμυνταίου με 680 εργαζομένους, καθώς και το ορυχείο της Βεύης. Το ορυχείο της Βεύης περιλαμβάνει ένα κομμάτι που ανήκει στη ΔΕΗ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον εργολάβο εκμετάλλευσης και ένα κομμάτι που βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού για παραχώρηση σε ιδιώτες. Η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει ο διαγωνισμός και το προς παραχώρηση κοίτασμα της Βεύης να πάει στη νέα εταιρεία για από κοινού εκμετάλλευση με το κοίτασμα της ΔΕΗ, ενώ η πλευρά του υπουργείου φέρεται να δυσκολεύεται, ισχυριζόμενη ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάθεσης. Η διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου και ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας από τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε καθυστέρηση το κλείσιμο του χαρτοφυλακίου της «Μικρής ΔΕΗ». Ο δεύτερος παράγοντας της καθυστέρησης, αφού με βάση τις υποχρεώσεις του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε υποβάλει πλήρη σχέδιο των περιουσιακών στοιχείων που θα ιδιωτικοποιηθούν από τον Νοέμβριο του 2012, συνδέεται με τις δυσκολίες προσδιορισμού της εμπορικής δραστηριότητας της ΔΕΗ που θα εισφερθεί στη νέα εταιρεία. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία δυσκολεύει τις αποφάσεις, αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Το σχέδιο αναφέρεται στην απόσχιση ενός ποσοστού 20% του τομέα της εμπορίας και μένει να αποσαφηνιστεί εάν το κριτήριο θα είναι η γεωγραφική περιοχή. Στην περίπτωση αυτή θα προέλθει από τη Β. Ελλάδα για να «κουμπώσει» με την υπόλοιπη δραστηριότητα της νέας εταιρείας ή εάν θα είναι η κατηγοριοποίηση των πελατών. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί τι ποσοστό θα αφορά οικιακούς πελάτες, εμπορικούς, βιομηχανικούς κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται στις υπό παραχώρηση μονάδες και ορυχεία και οι οποίοι αριθμούν περί τους 1.280, έχει συμφωνηθεί να μεταφερθεί και ένα 20% περίπου εργαζομένων από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ (οικονομικές και πληροφορικής) που θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό εργαζομένων στη νέα εταιρεία στους 2.000 περίπου.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον σύμβουλο ιδιωτικοποίησης HSBC και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιλύσουν τις ασάφειες στο κομμάτι της εμπορίας και τους εργαζομένους από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, το αργότερο μέχρι την έλευση της τρόικας στο τέλος του Φεβρουαρίου, αφού δεσμεύονται να παρουσιάζουν ένα κατ’ αρχήν σχέδιο με αναλυτικά στοιχεία για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.
Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 3ετίας, διάστημα που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ έχει γίνει αποδεκτό από την τρόικα. Ενα από τα πλέον κρίσιμα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν οι νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ σε συνεργασία με τον σύμβουλο αποκρατικοποίησης HSBC είναι το πώς η απόσχιση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα επηρεάσει την αποπληρωμή των δανείων της ΔΕΗ. Το καθαρό χρέος της επιχείρησης στο τέλος του 9μήνου του 2012 ήταν 4,7 δισ. ευρώ. Οι συμβάσεις είναι συνδεδεμένες με τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ πριν προχωρήσει η απόσχιση θα πρέπει να έρθει σε διαπραγματεύσεις με όλες τις τράπεζες, τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες και εξηγούν ότι για να γίνει αυτή θα πρέπει να υπάρξει αποτίμηση του κάθε παγίου. Η δυσκολία του εγχειρήματος συνδέεται επίσης με παραχωρήσεις εδαφών και απαλλοτριώσεις, με το ασφαλιστικό των εργαζομένων αλλά και με δεσμεύσεις της ΔΕΗ έναντι της τοπικής κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η δέσμευση με νόμο από το 1996 απόδοσης στις τοπικές κοινωνίες Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας ποσοστού 0,5% επί του τζίρου της ΔΕΗ ως αντισταθμιστικού οφέλους από την επιβαρυντική για το περιβάλλον λιγνιτική δραστηριότητα, που μεταφράζεται σε 25 εκατ. ετησίως.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου