.

EWEA: Βραβείο στον Αρθούρο Ζερβό για τη συμβολή του στην αιολική ενέργεια

Το βραβείο Poul La Cour απονεμήθηκε στον Καθηγητή Αρθούρο Ζερβό για την εξαιρετική συμβολή του σε θέματα αιολικής ενέργειας. Η απονομή έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) Klaus Rave κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συνεδρίου της EWEA για το 2013 στη Βιέννη. Εθνικός εκπρόσωπος της EWEA είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) Christian Kjaer δήλωσε: «Μου είναι δύσκολο να περιγράψω το εύρος των επιτευγμάτων του φετινού νικητή του βραβείου Poul La Cour, γιατί δεν περιορίζονται σε έναν τομέα ή σε έναν οργανισμό. Καλύπτουν τους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της έρευνας και ανάπτυξης, της χάραξης πολιτικής, της εκπροσώπησης του κλάδου των ΑΠΕ, της πολιτικής προώθησης και παρέμβασης».
Ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός διδάσκει αιολική ενέργεια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 1982 και ήταν υπεύθυνος στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Πτυχίο EUREC, το Μάστερ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το οποίο διδάσκεται σε Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη.
Ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του Τμήματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το διάστημα 1990-1995 και διετέλεσε επικεφαλής συγγραφέας της Λευκής Βίβλου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 1997, η οποία οδήγησε στην πρώτη οδηγία για την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια το 2001.
Έχει διατελέσει:
•  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) από το 2001.
•  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) 2000 – 2012, με σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της Οδηγίας του 2009 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
•  Ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) από το 2005 έως το 2010.
•  Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα Αιολικής Ενέργειας, TPWind, 2007 – 2011.
«Ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός είχε κεντρικό ρόλο στην στροφή στην αιολική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε σε άλλες χώρες και αγορές εκτός της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπως αυτές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής»  δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας GWEC, Steve Sawyer.
Τον Δεκέμβριο του 2009, έγινε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και Πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Κλείνοντας ο Christian Kjaer τόνισε ότι: «Το σύνολο της βιομηχανίας, οφείλει στον Αρθούρο Ζερβό μεγάλη ευγνωμοσύνη. Η συμβολή του σε κάθε μία από τις δύο οδηγίες για τις Α.Π.Ε. θα άξιζε από μόνη της την βράβευσή του με το βραβείο Poul la Cour, αλλά αξίζει πολύ περισσότερο. Προσωπικά, είχα τη μεγάλη τιμή και το προνόμιο να συνεργαστώ με ένα βαθιά αξιοπρεπή άνθρωπο με ένα ευγενές όραμα».
Ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, κατά την απονομή του βραβείου του δήλωσε: «Είμαι τυχερός άνθρωπος, όπως είναι όλη η γενιά που ξεκίνησε στην αιολική ενέργεια πριν από 35 χρόνια: είχαμε ένα όνειρο, ένα όραμα, το οποίο έγινε πραγματικότητα. Είμαστε τυχεροί, αφού δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να το έχουν βιώσει αυτό. Μία πραγματικότητα η οποία ξεπέρασε ακόμα και τα όνειρά μας.

Πηγη: econews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου