.

Οικολόγοι Πράσινοι: Ποια είναι τελικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ενεργειακό μοντέλο;

Σε ανακοίνωση προέβησαν σήμερα οι Οικολόγοι-Πράσινοι, στρεφόμενοι κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να στηρίξει την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των Οικολόγων:

"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχαν με τον ΥφΠΕΚΑ ζήτησαν την άμεση κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, με μόνο κριτήριο και προϋπόθεση αυτή να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
Εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το ποια τελικά είναι η θέση και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τόσο για το ενεργειακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, όσο και για τη βιώσιμη προοπτική της λαβωμένης από τη λιγνιτική μονοκαλλιέργεια Δυτικής Μακεδονίας.
Μας λυπεί να βλέπουμε χάσμα λόγων και έργων στο ΣΥΡΙΖΑ που:
* σε διεθνές επίπεδο διακηρύσσει την αντίθεσή του στα λόμπι των ορυκτών καυσίμων, ενώ έτσι ακριβώς λειτουργεί στην ίδια του τη χώρα.
* κατηγορεί τις ανεπαρκείς πολιτικές της ΕΕ και της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα στηρίζει και προωθεί άνευ όρων την πιο ρυπογόνο επένδυση στη χώρα μας σήμερα
* κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα ζητά αντίστοιχη χρηματοδότηση για λιγνιτική μονάδα στην Ελλάδα.
Μας προβληματίζει η σπουδή και η αποφασιστικότητα που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μονάδα αυτή τη στιγμή που η χρηματοδότηση, άρα και το κόστος κεφαλαίου της είναι άγνωστο, ενώ τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της μονάδας και οι εκτιμήσεις των παραμέτρων λειτουργίας της παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη καταγγελία του WWF για τη μη κοινοποίηση των στοιχείων από τη ΡΑΕ επί πάνω από 100 ημέρες.
Το ενεργειακό μας μέλλον δε χωρά κομματικά παιχνίδια και διγλωσσίες, και η κλιματική αλλαγή δεν ξεχωρίζει αν είναι ιδιωτικό ή δημόσιο το CO2. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί επιτέλους συγκεκριμένα γιατο πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την "κεντρική προτεραιότητα" που το Πρόγραμμά του δίνει στην αξιοποίηση των υπό δημόσιο έλεγχο αποθεμάτων λιγνίτη, του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων της χώρας.
Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει άνευ όρων ενεργειακές επιλογές της δεκαετίας του 60, στην Ευρώπη φαίνεται πως ξεκινά μια ενεργειακή επανάσταση. Μόλις τον περασμένο μήνα οι τραπεζικοί κολοσσοί UBS και Deutsche Bank με ξεχωριστές εκθέσεις τους προειδοποίησαν τους παραδοσιακούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας πως θα πρέπει να ανησυχούν από την ανάπτυξη των ηλιακών συστημάτων καθώς δεν αποκλείεται ήδη από το 2014 να αποτελεί φτηνότερη επιλογή για τα νοικοκυριά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά με την υποστήριξη μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας, χωρίς καμία επιδότηση, παρά να αγοράζουν ενέργεια από το δίκτυο, ανάλογα βέβαια με την ηλιοφάνεια και το ύψος των τιμολογίων.
Για τους Οικολόγους Πράσινους, ξεκάθαρη στρατηγική μας είναι ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλής κατανάλωσης με σύστημα ηλεκτρισμού βασισμένο κατά 100% σε ΑΠΕ το αργότερο μέχρι το 2050. Η εξάρτησή από το λιγνίτη μάς έχει κοστίσει ακριβά. Χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για σταδιακό τερματισμό της χρήσης λιγνίτη, μέσα από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, προώθησης των ΑΠΕ ιδίως σε οικιακή κλίμακα, αποκατάστασης των λιγνιτικών περιοχών και ενίσχυσής τους για πέρασμα σε ένα βιώσιμο μετα-λιγνιτικό μέλλον".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου