.

Προς κατάργηση το μεταβλητό κόστος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε πλήρη κατάργηση –μηδενισμό– του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την 1η Ιανουαρίου του 2014 προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Μέχρι τότε θα υπάρξει μείωση κατά 50% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2013.


Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις στη Βουλή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου, δήλωσε: «Επιχειρούμε σύγκρουση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν και τις στρεβλώσεις. Θα πρέπει να γίνει αλλαγή των δεδομένων αγοράς και του ρυθμιστικού πλαισίου ενέργειας για να έχουμε βιώσιμη αγορά με πυλώνα τη ΔΕΗ και τους άλλους παίκτες. Προς άρση των δομικών προβλημάτων θα προχωρήσουμε άμεσα σε 50% μείωση του μεταβλητού κόστους, η οποία μάλιστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2013. Ενώ από 1.1.2014 θα μηδενιστεί».

Σημειώνεται ότι ο Μηχανισμός είχε υιοθετηθεί προ 6ετίας ως προσωρινό μέτρο με το οποίο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μονάδων φυσικού αερίου αμείβονται με το μεταβλητό κόστος της μονάδας τους πλέον 10% ως ποσοστό προσαύξησης.

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι για τις αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου το υπουργείο συνεργάζεται με τη ΡΑΕ και η πρώτη φάση έχει τελειώσει. «Αυτές τις ημέρες», τόνισε, «η ΡΑΕ όρισε ομάδες εργασίας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας και τις δημοπρασίες λιγνιτικών προϊόντων».

Υπέρ του «μηδενισμού» Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μην ακούει τις απαιτήσεις της ΡΑΕ, που θέλει ν'Α αλλάξει όνομα ο μηχανισμός γιατί τότε –όπως είπε– θα είναι σαν αυτό του λέμε «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Πηγη: express.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου