.

SMART-STP: Συνεργατικό σχήμα για την ίδρυση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη

STP: Συνεργατικό σχήμα για την ίδρυση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη
Εισαγωγή

Το υποέργο STP (Partnership for establishment of Science and Technology Parks in Eastern Europe) ανήκει στο πρόγραμμα SMART+ της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg IVC. Το υποέργο STP εκπονείται ως απάντηση στην ελλιπή παρουσία επιστημονικών και τεχνολογικών πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη, δεδομένου ότι οι επενδύσεις για έρευνα σε αυτή την περιοχή καλύπτουν το ένα τρίτο του μέσου όρου της Ευρώπης.
Γενικότερος στόχος του είναι η μείωση της παραπάνω υστέρησης σε σύγκριση με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και η προώθηση της διείσδυσης της καινοτομίας στο οικονομικό περιβάλλον. Ειδικότερα, το υποέργο STP στοχεύει στη διευκόλυνση της  μεταφοράς καλών πρακτικών, πρακτικών μεθοδολογίας και διαχείρισης που σχετίζονται με δομές υποστήριξης της έρευνας και των επιχειρήσεων μεταξύ των περιφερειών Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, με την καθοδήγηση του Τεχνολογικού Πάρκου της Walqa (Ισπανία).
Με συνολικό προϋπολισμό 226.717,22 ευρώ, το έργο συνεισφέρει στην προώθηση, σε ευρεία κλίμακα, της έννοιας και των πλεονεκτημάτων των Επιστημονικών και Τεχνολογικών πάρκων, στην αφομοίωση της γνώσης και των απαραίτητων βημάτων για τη δημιουργία και διαχείριση τέτοιων δομών, οι οποίες πρόκειται να δημιουργηθούν στις τρεις «περιφέρειες μάθησης», και συγκεκριμένα στη Βορειοδυτική Περιφέρεια της Ρουμανίας,στο Δήμο Μπουργκάς Βουλγαρίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας της Ελλάδας.
Αποτελέσματα του υποέργου
Το κύριο αποτέλεσμα του έργου θα είναι η μεταφορά τριών καλών πρακτικών, μέτρα πολιτικής και μέτρα προώθησης της καινοτομίας, δημιουργώντας τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη τριών Τεχνολογικών Πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη. Μέσω των 2 εκπαιδευτικών επισκέψεων, οι εταίροι θα αποκτήσουν ικανότητες σε υποστηρικτικές δομές διαχείρησης επιχειρήσεων, προετοιμάζοντας το έδαφος για το μέλλον.
Μέσω του Εγχειριδίου για το Σχεδιασμό Τεχνολογικών Πάρκων  καθώς και της Κοινής Διαπεριφερειακής Οικονομικής Μελέτης, το έργο μπορεί να δημιουργήσει μια στέρεα βάση για τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών παραγόντων και επιχειρήσεων, να εντοπίσει διαπεριφερειακές και τοπικές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και έρευνας επισημαίνοντας επενδυτικές ευκαιρίες σε παρόμοιες εγκαταστάσεις. Μπορεί να συμβάλλει στην αφύπνιση των φορέων χάραξης πολιτικής ώστε να ενσωματώσουν τη σημασία των Τεχνολογικών Πάρκων σε τοπικές και περιφερειακές πολιτικές. Στο τέλος του έργου, κάθε εταίρος θα έχει μια Στρατηγική Ανάπτυξης Τεχνολογικών Πάρκων, ένα Σχέδιο Δράσης όπου θα επισημαίνονται οι τοπικές οικονομικές ευκαιρίες και τον Οδηγό (Handbook) για την ανάπτυξη και τη διαχείριση Τεχνολογικών Πάρκων. Τα αποτελέσματα θα μοιραστούν σε τουλάχιστον 250 περιφερειακούς φορείς (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και αρχές) μέσω 12 τοπικών εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν από όλους τους εταίρους. Μια σειρά από δραστηριότητες του έργου θα έχουν ως κατεύθυνση την κινητοποίηση των τοπικών φορέων, τη δημοσιότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.
Δραστηριότητες μέχρι σήμερα
·           2 περιφερειακές ημερίδες με 50 τουλάχιστον συμμετέχοντες από το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών αρχών (Απρίλιος και Ιούνιος 2012)
·           Διαπεριφερειακή συνάντηση στην πόλη Κλούζ της Ρουμανίας
·           Διαπεριφερειακή συνάντηση και εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο Walqa στη Χουέσκα της Ισπανίας (Απρίλιος 2012)
·           Διαπεριφερειακή συνάντηση και εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πτολεμαΐδα για την οριστικοποίηση του Σχεδίου Δράσης (Οκτώβριος 2012)
·           Συμμετοχή στην έκθεση  EUREGIA στη Λειψία της Γερμανίας (Οκτώβριος 2012)
·           Διαπεριφερειακή συνάντηση στην πόλη Burgas της Βουλγαρίας (θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου 2013)

Παραδοτέα
·           Κοινή Οικονομική μελέτη ανάπτυξης Τεχνολογικών Πάρκων στις τέσσερις περιφέρειες συνεργασίας
·           Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου
·           Εκπαιδευτικά σεμινάρια από ειδικούς του Τεχνολογικού Πάρκου Walqa στην Χουέσκα της Ισπανίας.
·           Συναντήσεις μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκής κοινότητας  και του δημόσιου τομέα, που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του έργου και σε μελλοντικά Τεχνολογικά Πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν
·           Εγχειρίδιο για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση Τεχνολογικών Πάρκων (θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013)

Εταίροι του υποέργου είναι:
-          North-West Regional Development Agency (Αναπτυξιακή Κλούζ, συντονιστής του υποέργου), Ρουμανία
-          Δήμος Burgas, Βουλγαρία
-          ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ, Ελλάδα
-          Walqa Technology Park, Χουέσκα-Ισπανία






Πληροφορίες:

ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ
Δρ. Π. Γραμμέλης,
Ερευνητής Β’, e-mail: grammelis@certh.gr
Δρ. Ν. Μαργαρίτης,
Επιστημονικός συνεργάτης e-mail: margaritis@lignite.gr
Τηλ. +30 24630 55300, Fax +30 24630 55301


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου