.

"Κλείνει" το επάγγελμα του Μηχανικού

Επιμένει παρά τις έντονες αντιδράσεις η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους Μηχανικούς, με υποχρεωτική ένταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, αλλά και με την συνεχιζόμενη απόδοση εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν μπορούν να ενταχθούν.
Οι εργαζόμενοι Μηχανικοί έχουν ενημερώσει, επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους την Κυβέρνηση, ότι δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, σε πρώτη φάση άνω του25%.

Τα στοιχεία του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων(ΕΤΑΑ) είναι ενδεικτικά και αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, 27.943 μηχανικοί δεν εξόφλησαν το β΄ εξάμηνο του 2012 τις εισφορές τους. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 40%των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου 8.000 ασφαλισμένοι) έχει προβεί σε διακανονισμό με αβεβαιότητα για τη δυνατότητά του να ανταπεξέλθει στην επόμενη δόση και 3.778 εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε αυτές Μηχανικών.

Πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων διπλωματούχων δεν κάνουν πλέον έναρξη επαγγέλματος για να αποφύγουν τις υπέρογκες εισφορές.

Για τον ίδιο λόγο, παρατηρείται κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αθρόες αιτήσεις διαγραφής από το ΤΕΕ, προκειμένου να διακοπεί και η ατέρμων διόγκωση χρεών.
Ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, η προ τριετίας αναλογία μεταξύ ενεργών και συνταξιούχων, επτά προς ένα, ήδη μετατρέπεται σε δύο προς ένα.

Το ΤΕΕ, κατά τους προηγούμενους μήνες, κατέθεσε αίτηση αναστολής κατά της επίμαχης διάταξης.

Αποκαλυπτική δε, είναι και η αναλογιστική μελέτη που διαθέτει το ΤΕΕ.

Η μελέτη ανατέθηκε από το ΤΕΕ στον Αλέξανδρο Ζυμπίδη,καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα συμπεράσματά της έχουν τεθεί σε γνώση όλων των Αρμοδίων: προβλέπει ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά.

Επιπλέον, ακόμη και η Νομική Υπηρεσία του ΕΤΑΑ αποφάσισε ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής της διάταξης του εδ. γ’ παρ. 15 του αρ.44 του Ν. 3986/11 για την Ειδική Προσαύξηση, για την επίλυση του οποίου απαιτείται ιδιαίτερη νομοθετική παρέμβαση δια τυπικού νόμου.

Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ (άνω των 3 δισ. ευρώ), που είχαν κατατεθεί στο ειδικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, το Ταμείο έχασε το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Οι απώλειες για το ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. ευρώ), αλλά και η υπαγωγή της Attica Bank σε διαδικασία «κουρέματος».

Να σημειωθεί ότι προ PSI και περικοπών, το 2011, ο κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκατ. ευρώ.

Αυτό βέβαια που επισημαίνουν οι μηχανική είναι ότι οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε δραματική υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλισης, λόγω της αδυναμίας των ασφαλισμένων να καταβάλλουν τις υπέρογκα αυξημένες εισφορές.

Για το θέμα, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναφέρεται ότι αφενός η αναλογιστική μελέτη του ΤΕΕ δείχνει ότι η αύξηση των εισφορών, σε συνδυασμό με τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI, θα οδηγήσει τον Ασφαλιστικό Φορέα σε ελλειμματική τροχιά, αφετέρου ότι οι Μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και ύφεσης στους κλάδους δραστηριοποίησής τους. Και ερωτάται ο κ. Βρούτσης, σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι νέες εξοντωτικές αυξήσεις στις εισφορές των Μηχανικών του ΕΤΑΑ.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου