.

Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Έντονη κινητικότητα για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Έντονη ήταν η κινητικότητα που ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων για το μεγάλο πρόβλημα των αποζημιώσεων των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Μέσα από συναντήσεις με τους τοπικούς Βουλευτές αλλά και εκπροσώπους κομμάτων αναζητήθηκε φόρμουλα για άρση της ισχύος της επίμαχης διάταξης για τις λιγνιτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκαν οι συσκέψεις σε πληττόμενους οικισμούς με συνέλευση στην Ποντοκώμη, που έγινε με πρωτοβουλία των Προέδρων και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων. Στη σύσκεψη της Ποντοκώμης τέθηκαν τα προβλήματα από τους Δημάρχους του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και τους Προέδρους των πληττόμενων οικισμών, ενώ θέση πήραν οι παριστάμενοι Βουλευτές Κοζάνης κ. Ουζουνίδου και Κουκουλόπουλος. Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου που αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τροποποίηση της επίμαχης διάταξης, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης που ανέλυσε τις νομικές πτυχές του θέματος.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μάκης Ιωσηφίδης χαρακτήρισε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ως τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τις λιγνιτικές περιοχές, που μετά την περιβαλλοντική υποβάθμιση, την ουσιαστική απαγόρευση της ανάπτυξης των άλλων κλάδων της τοπικής οικονομίας και τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, βλέπουν τώρα μία προσπάθεια εκμηδενισμού των περιουσιών των κατοίκων.
Το θετικό στοιχείο που προκύπτει από την όλη προσπάθεια είναι ότι όλοι οι τοπικοί φορείς δεσμεύονται για κοινή προσπάθεια αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης, ενώ οι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών έχουν αγωνιστική διάθεση και θα στηρίξουν, εάν χρειαστεί, τις δυναμικές κινητοποιήσεις που πιθανώς γίνουν. Το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα τηρήσει στάση αναμονής για λίγες ημέρες προκειμένου να μπορέσουν οι τοπικοί Βουλευτές να άρουν την επίμαχη διάταξη και εάν δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις θα ληφθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλες τις λιγνιτικές περιοχές.
Γραφείο Τύπου
Δικτύου Ενεργειακών Δήμων

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου