.

«Κλειδώνει» το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ

Tο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στην αγορά ηλεκτρισμού συζήτησε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου με την τρόικα, καθώς η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσουν τόσο οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας όσο και για να εξυγιανθεί η αγορά.
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Την τρόικα εκπροσώπησαν οι κ. Ματίας Moρς και Μπομπ Tραα.
Eπί τάπητος τέθηκε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και κυρίως τα αιολικά πάρκα που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά. Η τρόικα δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για το διογκούμενο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που έχει συμβάλει καθοριστικά στο ντόμινο χρέους στην αγορά ηλεκτρισμού και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την περικοπή του κόστους των ΑΠΕ. Ο υφυπουργός συζήτησε τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που φαίνεται να κλειδώνει στο μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή την πώληση ενός αντιπροσωπευτικού «καλαθιού» μονάδων από όλες τις τεχνολογίες μονάδων που διαθέτει η εταιρεία (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου). Οι απλήρωτοι λογαριασμοί πάντως και τα χρέη αποτελούν αγκάθι στην όποια προσπάθεια, πράγμα που φάνηκε και στο due diligence που είχε η ΔΕΠΑ με τους υποψήφιους αγοραστές, τις προηγούμενες ημέρες. Ολοι έθεσαν το ερώτημα τι θα γίνει με τα χρέη προς την εταιρία, που συνολικά προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, συζητήθηκε το «τρίτο πακέτο» μία σειρά από θεσμικές αναμορφώσεις που προωθεί το υπουργείο προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα αμβλύνει τις πιέσεις στο κόστος και τη δημιουργία χρεών. Στις εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς είναι και οι δύο τελευταίες «δόσεις» στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, κατά τρόπο που να αντανακλούν το κόστος. Η σχετική υποχρεώση περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και η υπουργική απόφαση, που θα αφορά την αναθεώρηση για τον Μάιο, αναμένεται να εκδοθεί ως το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επομένου. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την έκδοσή της ως το τέλος Μαρτίου. Ακολουθεί ακόμα μία υπουργική απόφαση, που αφορά στην πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων, από 1ης Ιουλίου.
Σενάρια
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες τέλος, η τρόικα πιέζει να επιλυθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προβλήματα που σχετίζονται με τα χρέη στην αγορά ηλεκτρισμού. Διάφορα σενάρια που έχουν εξεταστεί για τον περιορισμό του εσωτερικού κόστους ηλεκτροπαραγωγής, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή κ.λπ., μέχρι στιγμής προσκρούουν στα δημοσιονομικά και κατ' επέκταση στο υπουργείο Οικονομικών.
Από την άλλη πλευρά, η είσπραξη και για το 2013 του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ, δεν προιοιωνίζεται τίποτα καλό για την εταιρεία, αφού το «χαράτσι» ήταν μία από τις βασικές αιτίες για την υπέρμετρη αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγη: imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου