.

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα


Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από αύριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, το οποίο δίνει πλέον τη δυνατότητα νομιμοποίησης σημαντικού αριθμού αυθαιρέτων.

Κεντρικός άξονας του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, είναι η κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων, η διαφοροποίηση των προστίμων ανάλογα το μέγεθος της παράβασης και με βάση κοινωνικά κριτήρια.

Επιπλέον, «ενισχύεται και θωρακίζεται η “κόκκινη γραμμή” του Ιουλίου του 2011, ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία μίας νέας γενιάς αυθαιρέτων και η έμφαση στο περιβαλλοντολογικό ισοζύγιο, ιδιαίτερα όπου εμφανίζεται μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε αναλυτικά ο κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, γενικός γραμματέας χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία των αυθαιρέτων τα οποία έχουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης, ανήκουν όσα έχουν κατασκευαστεί πριν τον Ιούνιο του 1975 και δηλώνονται με ένα εφάπαξ ποσό της τάξης των 500 ευρώ, συν το κόστος της τεχνικής έκθεσης.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσα έχουν κτισθεί από το 1975 ως το 1983 και για τη νομιμοποίησή τους θα πληρώνεται πλέον το αντίστοιχο παράβολο, το τέλος του ειδικού προστίμου και το κόστος της τεχνικής έκθεσης, χωρίς ωστόσο να απαιτείται πλέον η κατάθεση σχεδίων του κτιρίου.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν τα αυθαίρετα με μικρές παραβάσεις (π.χ. πέργκολες, μπάρμπεκιου, αύξηση διάστασης εξώστη) τα οποία θα νομιμοποιούνται πλέον με την καταβολή 500 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παραβάσεων, συμπεριλαμβανομένων επίσης χρημάτων που απαιτούνται για το κόστος του προστίμου και της τεχνικής έκθεσης.

Δυνατότητα νομιμοποίησης θα έχουν επίσης αυθαίρετες κατασκευές, όπως ημιυπαίθριοι, δώμα, κλειστά μπαλκόνια, εφόσον δεν παραβιάζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% το πολεοδομικό μέγεθος της δόμησης και σε ποσοστό 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους, μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

Για πολύ μεγάλες παραβάσεις, όπως επίσης και για τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα, προβλέπεται εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια, ύστερα από την καταβολή των ανάλογων προστίμων.

Καμία δυνατότητα νομιμοποίησης δεν έχουν οι αυθαίρετες κατασκευές σε αρχαιολογικούς χώρους, δάση και αιγιαλούς, όπως επίσης και όσες κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου του 2011.

Σχετικά με τα εξ αδιαιρέτου, που δεν μπορούσαν να υπαχθούν στο νόμο, νομικά επιτρέπεται η σύσταση καθέτων ιδιοκτησιών και δίνεται το δικαίωμα να υπάγονται στο νόμο με την καταβολή του 30% του προστίμου.

Όσον αφορά τους τρόπους πληρωμής, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα καταβολής 60 μηνιαίων ή 10 εξαμηνιαίων δόσεων, ενώ το ελάχιστο ποσό πληρωμής είναι το 5% της κάθε δόσης, προκειμένου να διατηρείται εντός της ρύθμισης.

Για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις στα πρόστιμα. Πολίτες με 80% αναπηρία έχουν έκπτωση 85%, με 67% αναπηρία και ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 12.000 έχουν έκπτωση 80%, οι πολύτεκνοι 80%, ενώ τρίτεκνοι με εισόδημα 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, έκπτωση 70%.

Όσοι έχουν ήδη μπει στη διαδικασία τακτοποίησης, μπορούν πλέον να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις χωρίς επιπλέον κόστος, συνυπολογίζοντας τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλει. Ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις αυθαιρέτων που ήδη έχουν υπαχθεί στον 4014, προβλέπεται και επιστροφή χρημάτων.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καλαφάτης με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται ο ρόλος της υπηρεσίας κατεδάφισης, προσφέροντας έτσι τα όπλα που χρειάζονται οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στις οποίες ανήκει και η εκτελεστική αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων, ενώ στόχος επίσης είναι η αντικειμενικοποίηση της διαδικασίας των κατεδαφίσεων.

Επιπλέον, το 2,5% των χρημάτων που εισπράττονται από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα επιστρέφονται για έργα στην ίδια περιοχή, έτσι ώστε και ο πολίτης που δεν αυθαιρετεί να μπορεί να ικανοποιηθεί με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή του.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 έχουν ολοκληρωθεί 310.000 υπαγωγές στον 4014, ενώ άλλες 137.000 δηλώσεις βρίσκονται σε επεξεργασία. Έχουν εισπραχθεί 801.649 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκ. και οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισ.
 
www.newsbeast.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου