.

Greenpeace: Σε δεινή θέση η ενεργειακή αγορά από την απόρριψη του backloading

Σε δεινή θέση περιέρχεται η ελληνική αγορά ενέργειας μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση του μηχανισμού εμπορίας ρύπων (ΣΕΔΕ), τονίζει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace.

Η περιβαλλοντική οργάνωση σημειώνει ότι η εν λόγω απόρριψη θα στερήσει από την ΕΕ το βασικότερο εργαλείο κλιματικής πολιτικής ενώ παράλληλα η ελληνική αγορά ενέργειας θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως.
Στην ανακοίνωσή της η Greenpeace τονίζει παράλληλα:
«Το σημερινό ψήφισμα ήταν μία νίκη για τη ρυπογόνο βιομηχανία που αντιτίθεται σφοδρά στην αρχή ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’ . Οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (EPP) πρωτοστάτησαν στην καταψήφιση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαζί τους συντάχθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, συνεπικουρούμενοι από την αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης και τη στάση της πλειοψηφίας των Ελλήνων Σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών (S & D), οι οποίοι επέλεξαν την αποχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε με διαφορά 20 ψήφων επί συνόλου 754 ευρωβουλευτών.
Όσοι επέλεξαν με την ανεύθυνη στάση τους την κατάρρευση του μηχανισμού, προφανώς αγνοούν τις συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη:
•         Απώλεια 300-800 εκ. ευρώ για τη χώρα μας ως το 2015, και πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.
•         Διόγκωση του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), θέτοντας προ ολικής κατάρρευσης ολόκληρη την αγορά ενέργειας της χώρας.
•         Εγκλωβισμός της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες σε ένα μη-βιώσιμο και πανάκριβο για τους καταναλωτές ενεργειακό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται σε ρυπογόνες και παρωχημένες τεχνολογίες υψηλής έντασης άνθρακα (όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα).
•         Σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
•         Κατάρρευση της κλιματικής πολιτικής της Ευρώπης.
Ήδη, μετά την ψηφοφορία, η τιμή του άνθρακα έχει καταποντιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 2,63 ευρώ ανά τόνο! Πλέον απαιτείται η άμεση λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να υιοθετηθούν κλιματικές πολιτικές για τον περιορισμό των ρυπογόνων επενδύσεων.»
«Δυστυχώς οι Έλληνες ευρωβουλευτές και η ελληνική κυβέρνηση σε μία στιγμή ιστορικής ανευθυνότητας, στοιχήθηκαν απροκάλυπτα πίσω από το ευρωπαϊκό βιομηχανικό λόμπι, καταφέρνοντας ένα καίριο χτύπημα στην κλιματική πολιτική της Ευρώπης. Τις δε συνέπειες θα τις πληρώνουν για πολλές δεκαετίες οι σημερινές και επόμενες γενιές Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
«Η απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεπάγεται χαμένα έσοδα για την Ελλάδα αλλά και μια χαμένη δεκαετία ευρωπαϊκών κλιματικών πολιτικών. Πλέον δεν δικαιολογείται η χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει εναλλακτικά μέτρα που θα εγγυηθούν την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών στη χώρα μας, αλλά και την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Προδρόμου, υπέυθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Πηγη:  energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου