.

Παρέμβαση του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ: «Ισως γίνουν και ο ΤΑΡ και ο Nabucco West»

Νέα δεδομένα στη μάχη για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη φέρνει η παρέμβαση του επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο «μία ημέρα να γίνουν και οι δύο αγωγοί, ο ΤΑΡ και ο Nabucco West», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
κ
H αναφορά αυτή περιλαμβάνεται σε επιστολή του επιτρόπου προς την Κάθριν Αστον, την αντιπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, με την οποία καλεί την Ε.Ε. να αποφύγει μία «άκαρπη διαμάχη», που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αλληλεγγύη των χωρών, σχετικά με το ποιος από τους δύο αγωγούς είναι ο πιο κατάλληλος για να προμηθεύσει την Ευρώπη με αέριο από την Κασπία.
Η επιστολή στάλθηκε ακριβώς πριν από τις συναντήσεις που είχε ο επίτροπος προχθές με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών στις Βρυξέλλες και χθες με τους υπουργούς Ενέργειας στο Δουβλίνο, στις οποίες κυριάρχησε η «πολιτική του αερίου». Εν τω μεταξύ, ο διαγωνισμός για την επιλογή του αγωγού είναι στην τελική ευθεία και τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής, ανάμεσα στον ΤΑΡ, ο οποίος θα κινηθεί στη γραμμή Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία, και στον Nabucco West, ο οποίος σχεδιάζεται στη διαδρομή Τουρκίας - Βουλγαρίας ως την Αυστρία.
Πιέσεις
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις που ασκούν οι διάφορες χώρες, ... αλλά και εταιρείες, που έχουν συμφέροντα με τον έναν ή τον άλλο αγωγό, έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός από τον ρωσικό αγωγό South Stream, στον οποίο μετέχουν δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, η ιταλική ENI και η γαλλική ΕdF. Υπάρχει όμως ο «τρίτος παίκτης», το υγροποιημένο αέριο, LNG, το οποίο το 2012 κάλυψε το 10% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, έναντι μόλις 2,5% στις αρχές της δεκαετίας.
Το παζλ συμπληρώνει το συντονισμένο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν τον περασμένο Φεβρουάριο διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να χρησιμοποιήσουν τους αποθηκευτικούς χώρους της Ουκρανίας για την καλύτερη ρύθμιση της εποχικής ζήτησης αερίου (Χειμώνας - Καλοκαίρι).

Πηγη: imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου