.

ΥΠΕΚΑ: Πράσινη Βίβλος για την ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου Ευρωπαικών πολιτικών, για το κλίμα και την ενέργεια, για το 2030

Η Ευρωπαική Ένωση (Ε.Ε.) έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο προς την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων για το 2020. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τις μακροπρόθεσμες προοπτικές που έχουν τεθεί από την Ευρωπ. Επιτροπή [στο Χάρτη Πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων άνθρακα για το 2050 (2050 Roadmap), τον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050 και τη Λευκή Βίβλο], ο ουσιαστικός μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2050.
Δυστυχώς η εξάρτηση της Ευρώπης από ξένα ορυκτά καύσιμα συνεχίζεται και αυξάνεται κάθε χρόνο γεγονός που δεν προμηνύει θετικά αποτελέσματα για το κλίμα, αλλά ούτε για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της ΕΕ.  

Επίσης, καθ΄οδόν προς την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κυότο, η ΕΕ οφείλει να καθορίσει το επίπεδο της φιλοδοξίας για τους κλιματικούς στόχους για το 2030, ώστε να συμμετάσχει ενεργά στις διεθνείς διαπραγματεύσεις προς μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2020 και να καλύπτει τουλάχιστον την δεκαετία μέχρι το 2030.
Συνεπώς, απαιτείται η κατάρτιση ενός στρατηγικού πλαισίου με ορίζοντα το 2030 σχετικά με τους στόχους και τις πολιτικές της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος και την ενέργεια. 
Το εν λόγω πλαίσιο πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030 πρέπει να καθοριστεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να εξασφαλιστούν οι  κατάλληλες επενδύσεις που θα αποφέρουν βιώσιμη ανάπτυξη, προσιτές ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας και μεγαλύτερη ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Φυσικά, το νέο πλαίσιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά συγχρόνως πρέπει να είναι αρκετά φιλόδοξο, ώστε να ανταποκριθεί στον απαραίτητο μακροπρόθεσμο στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 80-95% μέχρι το 2050. 
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπ. Επιτροπή ξεκίνησε τις διαδικασίες διαμόρφωσης των απαραίτητων πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια προς το 2030. Μόλις το εν λόγω μίγμα πολιτικών καταστεί σαφές και διαγεγραμμένο, αναμένεται να συνεισφέρει τόσο στην αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών όσο και στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στην Ε.Ε.
Με την Πράσινη Βίβλο που εξέδωσε η Ευρωπ. Επιτροπή στα τέλη Μαρτίου του 2013 δρομολόγησε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει. 
Μπορείτε να δείτε την Πράσινη Βίβλο για το 2030 εδώ.
Η Πράσινη Βίβλος θέτει μια σειρά ερωτημάτων, όπως, μεταξύ άλλων, τα εξής:
ποιο θα είναι το είδος, η φύση και το επίπεδο των κλιματικών και ενεργειακών στόχων που θα πρέπει να καθοριστούν για το 2030;
πώς μπορεί να επιτευχθεί η συνοχή μεταξύ των διαφόρων μέσων πολιτικής;
πώς μπορεί το ενεργειακό σύστημα να συμβάλει καλύτερα στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ;
πώς πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές δυνατότητες των κρατών μελών ; κλπ
Υπό το φως των απόψεων που θα εκφραστούν από τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αλλά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινό, η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει την πρόταση για το πλαίσιο πολιτικών για το κλίμα και την ενέργεια το 2030, μέχρι το τέλος του 2013.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 2 Ιουλίου 2013 και οι απόψεις σας μπορούν να σταλούν στην Ε.Επιτροπή, είτε μέσω e-mail στην ηλεκτρονική δ/νση : CLIMA-ENERGY-GREEN-PAPER-2030@ec.europa.eu   είτε μέσω της ιστοσελίδας :  http://ec.europa.eu/energy/consultations/20130702_green_paper_2030_en.htm

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου