.

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων η Δυτική Μακεδονία

Εκτός ελέγχου κινείται η ανεργία των νέων στην Ελλάδα: Στην Ε.Ε. των 27, η Δυτική Μακεδονία παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, 72,5%, στις ηλικίες 15 - 24 ετών, ενώ στη δεκάδα των ευρωπαϊκών περιφερειών με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην κατηγορία αυτή, συγκαταλλέγονται τέσσερις ακόμη ελληνικές περιφέρειες.

Στα ύψη διαμορφώνεται η ανεργία των νέων και στις ισπανικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που συγκρίνει την ανεργία στις 270 περιφέρειες των ευρωπαϊκών χωρών το 2012, αποτυπώνοντας το βαθύ «χάσμα» μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Ευρωπαϊκού Νότου: Τα χαμηλότερα γενικά ποσοστά ανεργίας, δηλαδή σε όλες τις κατηγορίες του εργατικού δυναμικού, καταγράφονται κυρίως στις Βόρειες χώρες, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά μονοπωλεί ο Νότος, κυρίως η Ελλάδα και η Ισπανία.
Ενδεικτικό της Ευρώπης «δύο ταχυτήτων» στην αγορά εργασίας είναι ότι η ανεργία στις περιφέρειες κυμαίνεται από 2,5% στο Σάλτζμπουργκ και το Τιρόλο έως 38,5% στις ισπανικές περιφέρειες Κιούτα και 34,6% στην Ανδαλουσία. Στην Ε.Ε. των 27 η ανεργία ειδικά στους νέους κυμαίνεται από 4,2% στην περιφέρεια Όμπερμπάγιερν της Γερμανίας, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έως 72,5% στη Δ. Μακεδονία.

Ε.Ε: «Πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων η Δυτική Μακεδονία
Ειδικότερα στην Ε.Ε. των 27:
1. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, στις ηλικίες 15 - 24 ετών, καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία (72,5%). Στη λίστα των δέκα περιφερειών με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται επίσης η Πελοπόννησος (61,4%), η Hπειρος (60,5%), η Κεντρική Μακεδονία (60,4%) και η Στερεά Ελλάδα (59,1%). Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά καταγράφονται στις ισπανικές περιφέρειες Θέουτα (70,6%), Καναρίων Νήσων (62,6%), Ανδαλουσίας (62,3%) και Εξτρεμαδούρας (61,6%). Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται σε περιφέρειες βόρειων χωρών.
2. Περίπου στο ένα πέμπτο των ευρωπαϊκών περιφερειών περισσότεροι από τους μισούς ανέργους βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο. Στη λίστα με τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας είναι και δύο ελληνικές περιφέρειες, η Πελοπόννησος και το Βόρειο Αιγαίο, όπου το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στο σύνολο των ανέργων διαμορφώθηκε στο 68,6% και στο 67,3% αντιστοίχως.
3. Όσον αφορά στο γενικό ποσοστό ανεργίας, οι χαμηλότερες μετρήσεις καταγράφονται στις περιφέρειες της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, με το Σάλτζμπουργκ και το Τιρόλο, να παρουσιάζουν τη χαμηλότερη ανεργία (2,5%). Το υψηλότερο ποσοστό, 38,5% καταγράφεται στην ισπανική περιφέρεια Θέουτα. Ακολουθούν τρεις ακόμη ισπανικές περιφέρειες και μετά η Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 29,9%. Στη δέκατη θέση της λίστας των περιφερειών με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας κατατάσσεται η Στερεά Ελλάδα με ανεργία στο 27,8%.
4. Μεταξύ των 270 περιφερειών που εξετάζονται, 53 είχαν ανεργία χαμηλότερη του 5,2% το 2012, στο ήμισυ του μέσου όρου των 27. Εδώ περιλαμβάνονται 22 γερμανικές περιφέρειες, 8 από τις 9 αυστριακές περιφέρειες, 7 ολλανδικές περιφέρειες, 5 βρετανικές, 4 βελγικές, 3 ρουμάνικες, 2 στη Δημοκρατία της Τσεχίας, 1 στην Ιταλία και το Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Στο άλλο άκρο, 25 περιφέρειες είχαν ανεργία άνω του 20,8%, διπλάσιας δηλαδή του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εδώ ανήκουν 11 ισπανικές περιφέρειες, 10 ελληνικές και 4 στις γαλλικές υπερπόντιες περιοχές.
5. Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στην ανεργία των γυναικών. Τα τρια χαμηλότερα ποσοστά, στην περιοχή του 2,7% - 2,8% καταγράφονται σε τρεις γερμανικές περιφέρειες. Αντίθετα τα τρία υψηλότερα ποσοστά ανήκουν στην ισπανική Θέουτα (49,4%), στη Δυτική Μακεδονία (36,8%) και στην ισπανική Εξτρεμαδούρα (36,4%).
Βόρειοι και Νότιοι
Η ανεργία στις περιφέρειες κυμαίνεται από 2,5% στο Σάλτζμπουργκ και το Τιρόλο έως 38,5% στις ισπανικές περιφέρειες Κιούτα και 34,6% στην Ανδαλουσία.
25 περιφέρειες είχαν ανεργία άνω του 20,8%, διπλάσιας δηλαδή του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εδώ ανήκουν 11 ισπανικές περιφέρειες, 10 ελληνικές και 4 στις γαλλικές υπερπόντιες περιοχές.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου από την Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου