.

Αντιδράσεις από εργαζομένους της ΔΕΗ για σύσταση κοινής εταιρείας με άλλον όμιλο

«Τώρα ξαναφέρνουν νέα σύμβαση που προβλέπει την ανάπτυξη 120 καταστημάτων τα οποία θα πωλούν ενεργειακά πιστοποιητικά, μελέτες για φωτοβολταϊκά, ενώ θα γίνεται και η εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ», Εντονες αντιδράσεις στους εργαζομένους της ΔΕΗ έχει προκαλέσει η πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει στη σύσταση κοινής εταιρείας με τον όμιλο Κοπελούζου, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό, για τη δημιουργία καταστημάτων λιανικής εμπορίας ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.


«Τώρα ξαναφέρνουν νέα σύμβαση που προβλέπει την ανάπτυξη 120 καταστημάτων τα οποία θα πωλούν ενεργειακά πιστοποιητικά, μελέτες για φωτοβολταϊκά, ενώ θα γίνεται και η εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ», λέει ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ
Η διοίκηση της ΔΕΗ μάλιστα προτίθεται να περάσει τη σχετική σύμβαση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο και σύμφωνα με αυτή η δημόσια επιχείρηση θα έχει το 49% και ο όμιλος Κοπελούζου το 51% του κοινοπρακτικού σχήματος.
Σκληρή είναι η αντίδραση της Ενωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ), η οποία καταγγέλλει πως η συμφωνία αυτή γίνεται χωρίς πλειοδοτικό διαγωνισμό και ο πρόεδρός της Γιώργος Μπίτζας υπογραμμίζει: «Δυστυχώς οι αρμόδιοι της ΔΕΗ επιμένουν να δώσουν χέρι βοήθειας σε ανταγωνιστή της ΔΕΗ, δηλαδή στον όμιλο Κοπελούζου κάνοντας κοινοπρακτικό σχήμα, δημιουργώντας καταστήματα franchise και σε ποσοστό 51% Damco Energy (θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου) και 49% ΔΕΗ».
Σύμφωνα με τα όσα λέει στο «Εθνος» ο κ. Μπίτζας «με τη σύμβαση αυτή επιδιώκεται ουσιαστικά να δοθεί το τμήμα της εμπορίας στον όμιλο Κοπελούζο, χωρίς διαγωνισμό». Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε προσπαθήσει και πριν από περίπου έναν μήνα να περάσει την εν λόγω σύμβαση προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο τη σχετική διαδικασία είχε μπλοκάρει η ΕΔΟΠ ΔΕΗ.
Η συμφωνία βασίζεται σε ένα μνημόνιο που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2012 ανάμεσα στη ΔΕΗ και την εταιρεία Silcio (εταιρεία κατά 50% του ομίλου Κοπελούζου και 50% της Διεθνούς Κατασκευαστικής) και προέβλεπε τη συμμετοχή της δημόσιας επιχείρησης σε εργοστάσια της Silcio για την κατασκευή εξοπλισμού φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς και την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων λιανικής, μέσα από τα οποία θα πωλούνταν πάνελ, ενώ θα αναλάμβαναν και την όλη αδειοδοτική διαδικασία, την εύρεση χρηματοδότησης κ.λπ.
Μνημόνιο
Το μνημόνιο αυτό, όμως, ποτέ δεν υλοποιήθηκε καθώς είχε ξεκινήσει η ραγδαία πτώση των φωτοβολταϊκών, ενώ συνδικαλιστές αμφισβητούν και το καθεστώς με το οποίο λειτουργούσε το εργοστάσιο της Silcio στην Πάτρα.
«Τώρα», λέει ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ, «ξαναφέρνουν νέα σύμβαση που προβλέπει την ανάπτυξη 120 καταστημάτων τα οποία θα πωλούν ενεργειακά πιστοποιητικά, μελέτες για φωτοβολταϊκά, ενώ θα γίνεται και η εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ». Ο κ. Μπίτζας μάλιστα απορεί: «Δηλαδή τα καταστήματα αυτά θα ανταγωνίζονται τα πρακτορεία της ΔΕΗ; Μάλιστα το δίκτυο θα έχει τη φίρμα της ΔΕΗ και με τον τρόπο αυτό το πελατολόγιο της δημόσιας επιχείρησης θα ελέγχεται από τον όμιλο Κοπελούζου».
Η ΕΔΟΠ ΔΕΗ απευθύνει και το ακόλουθο ερώτημα: «Εγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός; Ή όποιος περνά έξω από τη Χαλκοκονδύλη 30 μπαίνει μέσα και πραγματοποιεί και μία συμφωνία;».
Η ΕΔΟΠ καλεί τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που συμμετέχουν σήμερα για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να μην ψηφίσει αυτό το κοινοπρακτικό σχήμα «σεβόμενοι την απόφαση του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ που λέει ότι δεν συμμετέχουμε σε κοινοπρακτικά σχήματα που η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό»

Πηγη: Eθνος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου