.

Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για το ραντεβού με τις μπουλντόζες το 2014

Μαραθώνιο προετοιμασιών έτσι ώστε να είναι συνεπής στο ραντεβού της με τον αγωγό TAP την Άνοιξη του 2014, οπότε και πρέπει να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες ξεκινάει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου το 2019 να είναι σε θέση να δεχθεί τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου από το αζέρικο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ ΙΙ.

Σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στην ελληνική πραγματικότητα της γραφειοκρατίας, των δικαστικών προσφυγών και των καθυστερήσεων, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο του «Fast Track», ενώ το έργο θα χαρακτηριστεί ως «εθνικής σημασίας» από τη Βουλή προκειμένου να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων και έκδοσης περιβαλλοντικών και κυρίως αρχαιολογικών αδειών στα 550 χλμ από την Αλεξανδρούπολη ως την Καστοριά.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο υπ. Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός, που χειρίστηκε τις εδώ και ένα χρόνο διαπραγματεύσεις με τη BP (επικεφαλής της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ ΙΙ), τους Αζέρους, και την Κομισιόν, Μάκης Παπαγεωργίου. «Το σχέδιο έχει να περάσει από τις πολλές γνωστές δυσκολίες της διεθνούς κοινότητας και της ελληνικής πραγματικότητας», είπε με νόημα ο υπ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης.

Έτσι, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο συστήνεται κοινή ομάδα με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών, ΠΕΚΑ, Πολιτισμού, εκπροσώπων από του TAP, αλλά και τις BP, Socar και Total οι οποίες ως μέτοχοι του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, καθίστανται πλέον και μέτοχοι του TAP.

Στόχος, ως τον Σεπτέμβριο 2013 να έχει διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης με τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του έργου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου