.

Νέα δεδομένα από τα τεράστια σχιστολιθικά πετρελαϊκά κοιτάσματα

Τεράστια είναι τα σχιστολιθικά πετρελαϊκά κοιτάσματα 345 δισ. βαρελιών από τη Ρωσία έως την Αργεντινή, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της παγκόσμιας κατανάλωσης επί τουλάχιστον μία δεκαετία, σύμφωνα με την πρώτη στην Ιστορία σχετική έκθεση με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών αρχών. Παράλληλα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγών Κρατών (ΟΠΕΚ) χθες προέβη σε ευνοϊκές προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο, η οποία αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι στο πρώτο.
Στην τελευταία του μηνιαία έκθεση ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ενισχυθεί κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο τρέχοντος, εν συγκρίσει με τις 700.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην αναμενόμενη ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τις εποχικές συνθήκες.
Πάντως, μέσα στα επόμενα χρόνια οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη δεν θα καλύπτονται μόνον από τα συμβατικά κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας υπολογίζει ότι τα παγκόσμια εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα σε σχιστολιθικό πετρέλαιο, τα οποία μπορούν να εξορυχθούν με τεχνικά μέσα, ανέρχονται σήμερα σε 345 δισ. βαρέλια και εντοπίζονται σε 42 χώρες, όταν η παγκόσμια ημερήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 90 εκατ. βαρέλια. Βάσει αυτού του υπολογισμού, τα νέα κοιτάσματα μπορούν να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο μέχρι πρότινος είχε απλώς εκτιμήσει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στις ΗΠΑ, τα οποία αυξήθηκαν στα 58 δισ. βαρέλια από τα 32 δισ. βαρέλια των προηγούμενων εκτιμήσεων. Ο ρυθμός παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα είναι τόσο γρήγορος εξαιτίας της αποδοτικότητας της τεχνολογίας υδραυλικής ρηγμάτωσης και άντλησης, η οποία εγκαινιάστηκε προ δεκαετίας στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, μόνον η βόρεια Αμερική αντλεί από τα εν λόγω κοιτάσματα πετρέλαιο και το εμπορεύεται, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Πάντως, πολλά έχουν ειπωθεί για την προαναφερθείσα τεχνολογία, η οποία από ορισμένους θεωρείται αμφιλεγόμενη ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου εντοπίζονται στη Ρωσία και ανέρχονται σε 75 δισ. βαρέλια, ενώ η Κίνα ακολουθεί με 32 δισ.βαρέλια. Η δε δυνητική παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα έχει αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα κατά 47%. Κατά τους αναλυτές, προς το παρόν η σημασία που δίνεται στην εξέταση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων είναι περιορισμένη λόγω του ότι πρόκειται για ένα νέο πεδίο τόσο γεωλογικά όσο και τεχνολογικά. Ωστόσο, η παραγωγή από τις συγκεκριμένες πηγές συνέβαλε στο να τεθεί ένα όριο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των σχεδόν 120 δολαρίων το βαρέλι, δίνοντας τη δυνατότητα στη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.
Σύμφωνα με τον Ανταμ Σιεμίνσκι, επικεφαλής του τμήματος Πληροφοριών για την Ενέργεια του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, «η τωρινή έκθεση αποδεικνύει ότι τα σχιστολιθικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν σημαντική δυναμική, αν και απομένει να αποδειχθεί το κατά πόσον τα τεχνικώς εκμεταλλεύσιμα αυτά κοιτάσματα είναι και οικονομικώς βιώσιμα να αντληθούν». Τέλος, ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τα αποθέματα των ΗΠΑ έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν ακόμα και σε ιδιωτικές εκτάσεις.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου