.

ΔΕΗ: Αποσύρω πέντε μονάδες εκτός αν… τις χρειάζεστε


Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την απόσυρση των 5 παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, μετά και την επιστολή που απέστειλε η διοίκηση της επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα στη ΡΑΕ επισημαίνοντας ότι θα «συμμορφωθεί» άμεσα με την υποχρέωση της.

Πρώτες μονάδες που θα αποσύρει μέσα στο 2013 η ΔΕΗ - όπως αναφέρει στην επιστολή της- είναι το Αλιβέρι 3 και 4, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το Λαύριο 1 και 2 καθώς και τον Αγ. Γεώργιο στο Κερατσίνι.
Η απόσυρση παλαιών μονάδων της ΔΕΗ αποτελούσε όρο για την αδειοδότηση των καινούργιων μονάδων της, του Λαυρίου 5 και του Αλιβερίου 5 (οι οποίες έχουν προσθέσει συνολικά στο σύστημα 790 MW), και η ΡΑΕ με πρόσφατο έγγραφό της είχε ζητήσει από την επιχείρηση να τηρήσει την υποχρέωση της.
Παρέμβαση ωστόσο στο θέμα υπήρξε από τον ΑΔΜΗΕ. Σε επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, της ζήτησε, επικαλούμενος λόγους ασφάλειας και ευστάθειας του συστήματος ηλεκτρισμού, να του δώσει προσφορά για κάθε μια από τις εν λόγω μονάδες, σχετικά το πόσο θα στοίχιζε η διατήρησή τους σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας 5 ημερών». Δηλαδή να είναι σε θέση να μπουν σε λειτουργία εντός 5 ημερών από τη στιγμή που θα το ζητήσει ο διαχειριστής.
Εν αναμονή των προσφορών της ΔΕΗ…
Έτσι, ΡΑΕ, και ΑΔΜΗΕ, βρίσκονται σε αναμονή των προσφορών της ΔΕΗ για να αξιολογηθεί το κατά πόσο χρειάζεται καθώς και το αν συμφέρει να μείνουν σε «ψυχρή εφεδρεία 5 ημερών» κάποιες από τις 5 παλαιές μονάδες ή αν πρέπει να αποσυρθούν όλες βάσει του αρχικού προγράμματος.
Βέβαια, υπάρχει άλλη μια εκκρεμότητα, που σχετίζεται με τις ευρύτερες αλλαγές που δρομολογούνται για τη λειτουργία της αγοράς χονδρικής. Αν αυτές οι μονάδες παραμείνουν σε «ψυχρή εφεδρεία», θα συνεχίσουν να εισπράττουν αμοιβές μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, τα γνωστά ως ΑΔΙ ; Διότι, η πρόταση της ΡΑΕ είναι να σταματήσει η επιδότησή τους.
Η εκκρεμότητα με τα ΑΔΙ
Το θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη, τόσο από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς (ΕΣΑΗ), όσο και από τη ΡΑΕ. Οι 5 παλαιές μονάδες παρ’ ότι στην ουσία εδώ και καιρό έχουν πάψει να προσφέρουν ενέργεια (λόγω χαμηλής ζήτησης και υψηλού κόστους), εντούτοις διατηρούνται στο μητρώο των μονάδων που προσφέρουν εφεδρεία ισχύος στο σύστημα. Κι αυτό προκειμένου να εισπράττουν την αξία των ΑΔΙ για τα περίπου 1.040 MW ισχύος που αντιπροσωπεύουν στο μητρώο του ΑΔΜΗΕ.
Όπως αναφέρθηκε, τα δύο νέα εργοστάσια της ΔΕΗ, Λαύριο 5 και Αλιβέρι 5, έχουν προσθέσει στο σύστημα 790 MW ενώ μέχρι το τέλος του 2014, θα λειτουργήσει και η Μεγαλόπολη 5, με ισχύ 811MW.
Η κριτική που ασκείται εδώ και καιρό στη ΔΕΗ είναι ότι έχουν ήδη ή θα λειτουργήσουν συνολικά 1.601 νέα MW, έναντι των οποίων μέχρι στιγμής έχει αποσύρει μόνο τη μονάδα Πτολεμαΐδα 1 ισχύος 75 MW καθώς και τις δύο παλαιότερες λιγνιτικές, Μεγαλόπολη 1 και 2, συνολικής ισχύος 340 MW.
Εξάλλου, η διακοπή λειτουργίας των τελευταίων δεν σχετίζεται με την υποχρέωση απόσυρσης παλαιών μονάδων, αλλά με την εξάντληση των ορυχείων λιγνίτη που τις τροφοδοτούσαν.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου