.

Προειδοποίηση ΟΗΕ Προς Βρυξέλλες για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση (EurActiv.gr)

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά από την Ευρώπη η οποία πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθεσία της για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατέληξαν επιστήμονες του ΟΗΕ μετά από αξιολόγηση νέων αποδεικτικών στοιχείων.
Εξήντα διεθνείς επιστήμονες, εξουσιοδοτημένοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανέλυσαν μελέτες οκτώ ετών προκειμένου να δουν πώς οι μικροσκοπικοί κόκκοι αιθάλης, αέρια όπως το όζον και το διοξείδιο του αζώτου (NO2), και άλλοι ρύποι από τις οδικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τη βιομηχανία βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων.
Εκτός των πρόωρων θανάτων από αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις, διαπιστώθηκε ότι
συνδέονται με τον διαβήτη, τη θνησιγένεια και τις δυσμενείς συνέπειες στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εκτεθεί ακόμη και σε μικρά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μελέτες πάνω στο NO2, λέει η έκθεση, έφεραν στο φως νέα στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, «συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στην υγεία σε επίπεδα κάτω από τις υφιστάμενες κοινοτικές οριακές τιμές. Οι συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με υπαρκτά αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, θα ήταν σημαντικές» σύμφωνα με την έκθεση.
Οι επιστήμονες, στους οποίους περιλαμβάνονταν καρδιολόγοι, επιδημιολόγοι, τοξικολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας, υποστήριξαν ότι η καύση ξύλου στο σπίτι, ακόμη και οι μετακινήσεις στη δουλειά με το τρένο και τον υπόγειο σιδηρόδρομο θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, NO2, CO και το βενζόλιο. Υπόγεια σιδηροδρομικά συστήματα, όπως του Λονδίνου, βρέθηκαν να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την έκθεση σε λεπτά σωματίδια, τον μαύρο άνθρακα και ορισμένα μέταλλα. Εσωτερικές πηγές ρύπανσης, όπως οι φωτιές ξύλου, βλάπτουν επίσης σημαντικά την υγεία των ανθρώπων.
Η Anne Stauffer, αναπληρώτρια διευθύντρια της Συμμαχίας για την Υγεία και το περιβάλλον (HEAL), μιας ομάδας της κοινωνίας των πολιτών, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «αποτελούν καμπανάκι για τους υπεύθυνους λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη για να πάρουν το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πιο σοβαρά. Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές της ΕΕ είναι ανεπαρκείς. Σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από άσθμα είναι διπλάσιος σε σύγκριση με πριν από 30 χρόνια».
Η μελέτη είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν προσπαθήσει να αποδυναμώσουν ή να καθυστερήσουν την ισχύουσα νομοθεσία για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Νωρίτερα αυτό το έτος, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αποτύχει στο νομικό καθήκον της να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 29.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο - περισσότερους από την παχυσαρκία και το αλκοόλ μαζί. Αυτό δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι απλά στη λάθος πλευρά του νόμου, αλλά επίσης και στη λάθος πλευρά της επιστήμης. Όλα τα στοιχεία μας λένε ότι χρειαζόμαστε πολύ αυστηρότερα νομικά πρότυπα, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο παλεύει με νύχια και δόντια στα δικαστήρια για την αποφυγή τους και ασκεί πιέσεις προς την ΕΕ να τα αποδυναμώσει» δήλωσε ο Alan Andrews της Client Earth, μιας ομάδας εκστρατείας.
«Με την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ζητά τώρα ισχυρότερη ευρωπαϊκή πολιτική για την ατμοσφαιρική ρύπανση, η κυβέρνησή μας πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πρέπει να λάβουν τολμηρά μέτρα για να καθαρίσουν το βρώμικο αέρα που ρυπαίνει πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου - τουλάχιστον να βεβαιωθούν ότι τα τρέχοντα νομικά όρια καλύπτονται από τις απαιτούμενες ημερομηνίες», δήλωσε η Jenny Bates, μέλος της ομάδας Friends of the Earth.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αναγνωρίζεται πλέον από τους γιατρούς ως μια από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μια μελέτη για την επιβάρυνση της υγείας από ασθένειες, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με περισσότερους από 430.000 πρόωρους θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Το Λονδίνο, με 4.300 θανάτους ετησίως, είναι μία από τις χειρότερες πόλεις στην Ευρώπη σε επίπεδο ρύπων. Η πόλη έχει 2.500 σχολεία και 180.000 παιδιά σε απόσταση 150 μέτρων από δρόμους που μεταφέρουν 10.000 ή περισσότερα οχήματα την ημέρα.Έρευνα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης διαπίστωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων στη Βρετανία προκαλούν τώρα περισσότερους πρόωρους θανάτους από τροχαία ατυχήματα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου