.

Αιτήματα για Διασύνδεση Περιοχών με τον ΤΑP (του Μιχάλη Καϊταντζίδη / euro2day)

Αιτήματα για την διασύνδεση περιοχών της χώρας που δεν έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, με τον αγωγό ΤΑΡ, καταθέτουν επισήμως ή ανεπισήμως τοπικοί φορείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή εκπρόσωποι του αγωγού.
Τα αιτήματα ποικίλλουν από την πρόβλεψη για διασυνδέσεις που θα τροφοδοτούν αποκλειστικά βιομηχανίες, έως τη δημιουργία τοπικών δικτύων για γενική χρήση.
Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα από...
φορείς της Δυτικής Ελλάδας και νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το πλέον πρόσφατοδιατυπώθηκε από το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ. Σε επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ το οποίο τις προηγούμενες μέρες συνεδρίασε με θέμα την έλευση φυσικού αερίου στην Ήπειρο, επεξεργάστηκε και συζήτησε διεξοδικά για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η δημιουργία του «Νότιου Διαδρόμου» μέσω της Ελλάδας.
Παρατηρεί ωστόσο ότι, για να παίξει ο αγωγός ΤΑΡ τον πραγματικό και ουσιαστικό του ρόλο εξασφάλισης Φυσικού Αερίου σε όλη την χώρα, συντελώντας στην ανάπτυξη και την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, πρέπει να συνδυαστεί με ένα πλέγμα έργων και να μην παραμείνει μόνο ένας αγωγός διέλευσης.
Όπως σημειώνει το ΤΕΕ στην απόφασή που έλαβε, μετά από την επιλογή του ΤΑΡ αντί του ITGI (Ελληνοιταλικός αγωγός) η Ήπειρος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθεί πίσω στο σχεδιασμό για την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο.
Το έργο έλευσης φυσικού αερίου, για να επιτευχθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα, πρέπει να υποστηριχθεί με ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική προσέγγιση που θα αναλύει και τεκμηριώνει:
* Ολες τις ενεργειακές καταναλώσεις της Ηπείρου, τα οικονομικά οφέλη της Ηπείρου γενικά και των καταναλωτών ειδικότερα, από την υποκατάσταση υγρών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας με Φυσικό Αέριο,
* Τους δείκτες οικονομικότητας εναλλακτικών λύσεων και δυνατοτήτων χρήσεων,
* Τη δυνατότητα σύνδεσης της Ηπείρου με το εθνικό και διευρωπαϊκό δίκτυο, εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές λύσεις όδευσης του Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα διοχετεύει Φυσικό Αέριο στην Ήπειρο και τη δυτική Ελλάδα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου