.

Περιορισμοί ισχύος για τις επιδοτούμενες ΑΠΕ από το 2014


Περιορισμοί ισχύος σε ετήσια βάση θα τεθούν για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ από την 1η Ιανουαρίου 2014. Πρόκειται πλέον για μνημονιακή υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα και περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα προσαρμογής (το νέο μνημόνιο) που προέκυψε μετά τις συζητήσεις με την τρόικα και δημοσιοποιήθηκε προ ολίγων ημερών από την Κομισιόν.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι από την αρχή του χρόνου, για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του λογαριασμού ΑΠΕ θα εισαχθούν περιορισμοί ισχύος στις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που θα λαμβάνουν κίνητρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης εξετάζονται κάποια εναλλακτικά σενάρια: Να καθορίζεται ένα ανώτατο ποσό ενίσχυσης για όλες τις ΑΠΕ σε ετήσια βάση, να τίθεται οικονομικό πλαφόν ανά τεχνολογία κ.λπ. Στην πραγματικότητα θα υπάρχει μια μικρή ενίσχυση και ο κύριος όγκος των ΑΠΕ θα πρέπει να έχει έσοδα απευθείας από την αγορά.
Με άλλη πρόβλεψη του αναθεωρημένου μνημονίου ορίζεται ότι θα καταβάλλουν εγγύηση προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τα φωτοβολταϊκά στέγης και όχι μόνον τα επαγγελματικά.
Όπως έχει γράψει το energypress, στο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται επίσης ότι πρέπει:
1.       Να αναπροσαρμόζεται το ΕΤΜΕΑΡ κάθε έξι μήνες (μετά τον Ιούλιο του 2013, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2014)
2.       Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο οι διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για την εισαγωγή μόνιμων προσαρμογών για τις υφιστάμενες συμβάσεις αγοράς ενέργειας, ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά, ώστε οι αποδόσεις να ευθυγραμμίζονται με τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών στην Ελλάδα. Στόχος να αποφευχθεί η επέκταση της έκτακτης εισφοράς αλλά και η επιβολή επιπλέον βαρών στους καταναλωτές
3.       Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των υφιστάμενων έργων. Οι αλλαγές θα επιβληθούν στις περιπτώσεις όπου οι ταρίφες δεν είχαν προηγουμένως αναπροσαρμοστεί ήδη σε ανταγωνιστικά επίπεδα
4.       Ο ΛΑΓΗΕ η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ θα δημοσιεύουν μηνιαία στοιχεία για τις κυλιόμενες προβλέψεις τους για τους επόμενους 24 μήνες , με στόχο το μηδενισμό του ελλείμματος το τέλος του 2014
5.       Μόλις ξεκινήσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού μητρώου ΑΠΕ, η κυβέρνηση θα δημοσιεύει μηνιαία έκθεση,  με στοιχεία για την κατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων (εγκατεστημένη ισχύς και παραγωγή)
6.       Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει την υπουργική απόφαση ώστε να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό μητρώο και οι εγκαταστάσεις σε στέγες.

Πηγη: energypress

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου