.

Τι λέει το αναθεωρημένο Μνημόνιο για New Deal και ΛΑΓΗΕ

Ορισμένες σαφείς αναφορές που σχετίζονται με τις πρόσφατες αλλά και μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνονται στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που δόθηκε προ εβδομάδος στη δημοσιότητα.Οι αναφορές αυτές έχουν να κάνουν με το υπό εξέλιξη new deal που πρότεινε στους φορείς ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου, αλλά και με τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, από το έλλειμμα του οποίου άλλωστε ξεκινάει το μείζον πρόβλημα.

Οι επίμαχες αναφορές του αναθεωρημένου μνημονίου είναι οι εξής:

Το New Deal, το κούρεμα δηλαδή των εγγυημένων τιμών πώλησης στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ, πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβρη του 2013 (κεφ. 6.1.4. παρ. 2)

Τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων (κεφ. 6.1.4. παρ. 3). Δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές σε έργα με χαμηλές ταρίφες (κεφ. 6.1.4. παρ. 3). Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών αυτό μεταφράζεται στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει κούρεμα σε όσα έργα έχουν ταρίφες που καθορίστηκαν από τις 9/8/2012 και μετά (τα έργα αυτά εξαιρούνταν και από την έκτακτη εισφορά, καθώς είχαν ήδη σημαντικά μειωμένες ταρίφες).

Το ΕΤΜΕΑΡ πρέπει να αναπροσαρμόζεται σε εξαμηνιαία βάση (Ιούλιος 2013, Ιανουάριος και Ιούλιος 2014) με στόχο τον ισοσκελισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ως τα τέλη του 2014 (κεφ. 6.1.4. παρ. 1).

Πρέπει να παύσει η δωρεάν πρόσβαση στον λιγνίτη και τα νερά που απολαμβάνει η ΔΕΗ ΑΕ, και να καταβάλλονται δικαιώματα χρήσης (royalties) στο Δημόσιο (κεφ. 6.1.3. παρ. 3). Τα έσοδα από τα δικαιώματα χρήσης θα μπορούσαν να δώσουν μια μεγάλη ανάσα στον ΛΑΓΗΕ.

Πηγή: www.energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου