.

ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομα εκτός Βεύης η ΔΕΗ


«Εκθετη και υπόλογη» είναι η κυβέρνηση «για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου Βεύης», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επτά βουλευτές του οποίου, κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ.
Οπως αναφέρεται στην ερώτηση, η ΔΕΗ αποκλείστηκε παράνομα από τη διαδικασία επιλογής, ενώ την εκμετάλλευση πήρε ο όμιλος Μπόμπολα.
Με τη σύμβαση περνά στην εταιρία «Ακτωρ», για 50 χρόνια, η εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Βεύης, το οποίο τροφοδοτεί τον πλέον σύγχρονο λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ (Μελίτη), ενώ τα τρία λιγνιτικά κοιτάσματα στην περιοχή, Βεύη, Αχλάδα, Κλειδί, μπορούν να τροφοδοτήσουν και τη μελλοντική μονάδα Μελίτη 2.
Την Αχλάδα εκμεταλλεύεται για 7 χρόνια από κοινού, επίσης η εταιρεία «Ακτωρ» και η ΤΕΡΝΑ. Η ερώτηση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
* Το λιγνιτωρυχείο διαθέτει απόθεμα αξίας 3 δισ. ευρώ και μπορεί να δώσει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ.
* Η ΔΕΗ εξαρτάται από τον ιδιώτη προμηθευτή για την τροφοδοσία του εργοστασίου της και οδηγείται στην παραχώρηση και της μονάδας.
* Η ΔΕΗ αποκλείστηκε από το διαγωνισμό εκείνη την περίοδο λόγω απόφασης της Κομισιόν, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην εξόρυξη λιγνίτη. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και με την απόφαση της 20ής Σεπτεμβρίου 2012 (υπόθεση Τ-169/08) η ΔΕΗ δικαιώθηκε, διατηρώντας τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου για την εξόρυξη λιγνίτη.
* Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στον ίδιο διαγωνισμό προσέφερε μίσθωμα 492 εκατ. ευρώ έναντι 171 εκατ. ευρώ της «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, αλλά αποκλείστηκε.
* Η «Ακτωρ» και η ΤΕΡΝΑ από κοινού συμφώνησαν πρόσφατα για την εκμετάλλευση του άλλου γειτονικού κοιτάσματος λιγνίτη της Αχλάδας, για προμήθεια της ΔΕΗ.

Πηγη: Ελευθεροτυπία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου