.

Μέσα στο Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για το new deal των φωτοβολταϊκών


Τη μορφή σχεδίου νόμου, το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή, θα λάβει η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το λεγόμενο new deal για τις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών. Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να είναι έτοιμο και να δοθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ έχουν μελετήσει διεξοδικά τις προτάσεις που υπέβαλαν οι φορείς του κλάδου, έχουν ενσωματώσει ότι δεν ανατρέπει τη βασική φιλοσοφία που περιελάμβανε η αρχική πρόταση του υπουργείου και έχουν χαράξει τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου νόμου.
Διατυπώνεται, δε, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το energypress, η πρόθεση να μειωθεί το κούρεμα στις ταρίφες στο 35% μεσοσταθμικά έναντι 45% του αρχικού σχεδίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα «βγαίνει ο λογαρασμός» και δεν θα ανατραπούν οι υπολογισμοί για μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2014, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Πηγές του υπουργείου εξηγούν στο energypress ότι αν με κούρεμα 35%, αποδειχθεί ότι καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των 700 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται το έλλειμμα στο τέλος του 2014, τότε το ΥΠΕΚΑ θα διαπραγματευθεί με την τρόικα μια μικρή χρονική παράταση για το μηδενισμό του ελλείμματος. Διαφορετικά, θα παραμείνει η πρόταση για μείωση 45%.
Σε κάθε περίπτωση, τα ακριβή ποσοστά των μειώσεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, πράγμα που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Μαζί θα οριστικοποιηθεί το τελικό «πακέτο» των μέτρων που θα προσδιορίζουν τη διαδικασία μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή των υφιστάμενων συμβάσεων. Κεντρικό ρόλο θα έχουν, όπως είναι φυσικό, τα κίνητρα προς τους επενδυτές για να προσέλθουν στο new deal, αλλά κυρίως τα «αντικίνητρα» για όσους δεν προσέλθουν.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου