.

Αυξημένες εκπομπές έως και 30% θα «πνίξουν» και φέτος τα αστικά κέντρα

Αυξημένες εκπομπές έως και 30% θα «πνίξουν» και φέτος τα αστικά κέντρα «Καπέλο» 15% στη τιμή, αύξηση των κρουσμάτων παράνομης υλοτομίας και περισσότερες εκπομπές έως και 30% αποτελούν το τρίπτυχο που διαμορφώνει το φετινό σκηνικό της φθηνής θέρμανσης, στο οποίο αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν για ακόμα μια φορά οι ξυλόσομπες και τα τζάκια.

Η δημόσια υγεία των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα προβλέπεται να βρεθεί για ακόμα μια χρονιά στο «κόκκινο», καθώς η αναμενόμενη αύξηση της καύσης ξύλων, που επιβάλλει η τσουχτερή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αποτυπώνεται εν μέσω φθινοπώρου, με τις παραγγελίες προμήθειας να βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι.
Εκτιμήσεις εμπόρων ξυλείας καύσης, κάνουν λόγο για εποχική αύξηση έως και 40% μετά το τέλος του καλοκαιριού της ζήτησης, προκειμένου οι καταναλωτές να αποθηκεύσουν για τον χειμώνα, αλλά και να αγοράσουν φθηνότερα. Τα ήδη σοβαρά προβλήματα της περυσινής χρονιάς αναμένεται να επανέλθουν δριμύτερα, καθιστώντας ακόμα περισσότερο ασφυκτικές τις μεγαλουπόλεις. Θύματα της οικονομικής κρίσης θα είναι και φέτος τα ελληνικά δάση, με τα πρώτα κρούσματα παράνομης υλοτομίας να καταγράφονται στα κατάστιχα των δασικών αρχών.

«Οι αυξήσεις στη τιμή διάθεση του πετρελαίου έχει αλλάξει ριζικά την αγορά θέρμανσης. Μέχρι και το 2011 φανατικοί χρήστες τζακιού εμφανίζονταν μόλις το 10% των κατοίκων της Αθήνας» όπως τονίζει έμπορος του Χαλανδρίου που εξυπηρετεί μεγάλη μερίδα των βορείων προαστίων, υπογραμμίζοντας πως «η ζήτηση στην αγορά καυσόξυλου αναμένεται να εμφανιστεί αυξημένη κατά 30% στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, σε σχέση με πέρυσι. Καθοριστικό ρόλο ως προς αυτή την εξέλιξη έχει η τιμή διάθεσης του πετρελαίου που παραμένει στα ίδια ή και μεγαλύτερα επίπεδα από πέρυσι, καθώς επίσης και οι προγνώσεις του καιρού που κάνουν λόγο για βαρύτερο χειμώνα».
Η ισχύουσα διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, φέρνει αλλαγές φέτος στην αγορά, καθώς ο καταναλωτής πρέπει να αγοράσει ξύλα με το κυβικό και όχι με το κιλό, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι. Ένα κυβικό ζυγίζει από 500 έως 600 κιλά, ανάλογα με την ποιότητα-πυκνότητα του ξύλου. Εάν υποθέσουμε ότι το κυβικό ζυγίζει κατά μέσο όρο 550 κιλά, ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει σήμερα 115 ευρώ, αντί για 100, που θα πλήρωνε για την ίδια ποσότητα με μονάδα μέτρησης το κιλό.
Οι τιμές ήδη εμφανίζονται αυξημένες κατά 15% φέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσο θα πλησιάζουμε στην καρδιά του χειμώνα, «οι τιμές θα πάρουν φωτιά», όπως επισημαίνει στην «ΗτΣ», έμπορος καυσόξυλων από το Χαλάνδρι.
«Πλιάτσικο» στα δάση
Οι ανατιμήσεις και προμήθεια φθηνής πρώτης ύλης, έχουν συμβάλει στην αύξηση της παράνομης υλοτομίας η οποία έχει αφανίσει περισσότερα από 400 στρέμματα δάσους (από τις αρχές του 2013 έως σήμερα), στις ορεινές δασικές περιοχές της Κόνιτσας. Στις ποικίλες αναφορές των Δασικών Υπηρεσιών ανά την Ελλάδα παρατηρείται έξαρση του φαινομένου ενώ ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κατασχέθηκαν περίπου 25 τόνοι παράνομης ξυλείας στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.
Την ίδια περίοδο υπάλληλοι του Δασονομείου Μεσσήνης κατέσχεσαν περίπου 7 τόνους που προέρχονταν από δασική έκταση. «Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε διερχόμενο φορτηγό αυτοκίνητο δημοσίας χρήσεως, διαπιστώθηκε ότι ποσότητα καυσοξύλων δρυός, τα οποία είχαν κοπεί παράνομα από δασικές εκτάσεις της περιοχής, τα οποία κατασχέθηκαν», όπως αναφέρει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας, τονίζοντας πως «έγινε κατάσχεση τόσο των καυσόξυλων όσο και του φορτηγού αυτοκινήτου, της άδειας κυκλοφορίας, των πινακίδων καθώς και του διπλώματος οδήγησης του οδηγού, ενώ οι δράστες παραδόθηκαν στο Α.Τ. Καλαμάτας».
Όργιο παρανομίας
Η βόρεια Ελλάδα, σχεδόν στο σύνολό της, η Θεσσαλία, περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και της δυτικής Ελλάδας είναι οι κυριότερες περιοχές όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ήδη, αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως το φαινόμενο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, αφενός λόγω της «τσουχτερής» τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι η παράνομη υλοτομία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για εισόδημα.
Η παράνομη υλοτομία πέραν του ότι αποτελεί έγκλημα, έχει και καταστροφικές συνέπειες για το δασικό οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα. Τα περισσότερα δέντρα από αυτά που κόβονται, όπως για παράδειγμα ο δρυς, χρειάζονται τουλάχιστον μισό αιώνα για να αναγεννηθούν, γεγονός που οδηγεί στην ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων, συντελώντας καθοριστικά στο καταστροφικό έργο της κλιματικής αλλαγής και στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων, όπως οι πλημμύρες.
Τι προβλέπει ο νόμος
Μέχρι στιγμής, οι ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4138/2013 «Επείγουσες ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ», με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Δασικός Κώδικας Ν.Δ. 86/69 (αρθ.268 και 271) και αφορά την παράνομη υλοτομία στα δάση και τις δασικές εκτάσεις καθώς και την παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων, προβλέπουν:
1 Αυστηρότερα τιμωρούνται οι παραβάτες στους οποίους καταλογίζεται ζημιά σε δάσος ή δασική έκταση, καθώς και οι παραβάτες των δασικών αστυνομικών διατάξεων (αρθ. 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα π.χ. υλοτομία εντός δασών και δασικών εκτάσεων, καυσοξύλευση για ατομικές ανάγκες, περισυλλογή υπολειμμάτων υλοτομιών).
2 Επιβάλλεται, πέραν από την ποινική δίωξη, επί πλέον και διοικητικό πρόστιμο για τα κατασχεθέντα προϊόντα, ίσο με το πενταπλάσιο της αξίας της προβλεπόμενης παράβασης, από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων για την αντίστοιχη κατηγορία. Το πρόστιμο βεβαιώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ.
3 Κατάσχονται όλα τα μέσα υλοτομίας και μεταφοράς, καθώς και το δίπλωμα οδήγησης, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, τα οποία παραδίδονται στην Αστυνομία. Το δίπλωμα οδήγησης δίνεται στον κάτοχο μετά από τρεις μήνες, αφού πληρώσει πρώτα το διοικητικό πρόστιμο.
Η αύξηση της λαθροϋλοτομίας αλλά και των άλλων δασικών αδικημάτων (εκχερσώσεις - καταλήψεις δασών και δασικών εκτάσεων, παραβάσεις του νόμου περί Θήρας κ.λπ.), έχει ως συνέπεια τη διαρκή υποβάθμιση και την καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων.

Πηγη: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου