.

ΔΕΗ: Οριστικά εκτός λειτουργίας η Πτολεμαΐδα ΙΙ

Στις 3 Οκτωβρίου διακόπηκε η λειτουργία της δεύτερης παλαιότερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Πτολεμαϊδα ΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, αφού για μισό αιώνα πρόσφερε ηλεκτρική ενέργεια

Η μονάδα αυτή είναι μία από τις οκτώ μονάδες του συστήματος που αποφασίστηκε να απενταχθούν από την ημερήσια αγορά, λόγω μειωμένης ζήτησης, ρύπανσης και υψηλού κόστους λειτουργίας, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο οι υπόλοιπες επτά στην ουσία είχαν πάψει να παράγουν εδώ και χρόνια, ενώ εισέπρατταν αμοιβή για τη διαθεσιμότητα ισχύος που προσέφεραν στο σύστημα.

Η μονάδα ΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πρωτολειτούργησε το 1962 με ονομαστική ισχύ 116 μεγαβάτ. Τα τελευταία χρόνια πάντως, λόγω της κακής ποιότητας λιγνίτη με την οποία τροφοδοτούνταν, και τη γήρανση του εξοπλισμού της, η διαθεσιμότητά της περιορίστηκε στα 84 μεγαβάτ, κατατάσσοντας την στις πλέον ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, λόγω και του πολύ χαμηλού βαθμού απόδοσης.

Έτσι στον παλαιότερο Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, από όπου στην ουσία ξεκίνησε τη δεκαετία του 50 ο εξηλεκτρισμός με χρήση λιγνίτη, σε λειτουργία παραμένουν οι μονάδες ΙΙΙ (1965) και IV (1973) με ονομαστική ισχύ 116 και 274 μεγαβάτ, αλλά με πραγματική διαθέσιμη μόλις 76,5 και 183,6 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τοπικά στελέχη της ΔΕΗ, το προσωπικό που εξυπηρετούσε τη μονάδα που διέκοψε τη λειτουργία της, θα μεταφερθεί σε άλλες παραγωγικές μονάδες της περιοχής (ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου). Η πρώτη λιγνιτική μονάδα που λειτούργησε στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, ήταν η Νο Ι το 1959. Διέκοψε τη λειτουργία της το 2010 επί υπουργίας Ντίνας Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΚΑ.

Τέλος να σημειωθεί ότι για τις άλλες μονάδες της ΔΕΗ που απεντάχθηκαν από το σύστημα (2 πετρελαϊκές Αλιβερίου, 2 πετρελαϊκές Λαυρίου, 1 συνδυασμένου κύκλου Λαυρίου και 2 ατμοηλεκτρικές με καύσιμο φυσικό αέριο Κερατσινίου), υπάρχουν σκέψεις ορισμένες από αυτές να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς ψυχρής εφεδρείας, αφού όμως προηγουμένως διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της σχετικής αγοράς, ώστε να εισπράττουν αμοιβή από το σύστημα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου