.

ΔΕΗ: Δεν εμπλέκεται η ΕΤΕπ στην Πτολεμαΐδα 5

Το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ λειτουργεί κανονικά και όποιες αναφορές σε μη έγκριση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποδίδονται σε παρανοήσεις.
Αυτό αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές της επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση της επένδυσης ύψους 1,4 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη, χωρίς τη συμμετοχή της ΕΤΕπ.

Η τελευταία, με βάση τους ίδιους, συμμετέχει στη χρηματοδότηση άλλων επενδύσεων της ΔΕΗ, αλλά όχι και της μονάδας 5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, η οποία θα είναι η πλέον σύγχρονη, με τις χαμηλότερες εκπομπές ανά παραγόμενη κιλοβατώρα.
Το όλο θέμα προέκυψε από ανακοινώσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF και Greenpeace, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΤΕπ αποσύρθηκε από τη χρηματοδότηση της επένδυσης. Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνα Στεριώτη, «χρηματοδότηση της 5ης μονάδας, ύψους 739 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλισθεί από κοινοπρακτικό σχήμα γερμανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ΚFW, με την εγγύηση του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes».
Ο ίδιος προσθέτει ότι η ΔΕΗ «ποτέ δεν είχε συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση της 5ης μονάδας, αλλά για άλλες επενδύσεις που αφορούν έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα δίκτυα».
Για το ίδιο θέμα, σφοδρή επίθεση κατά των περιβαλλοντικών οργανώσεων εξαπέλυσε η ηγεσία του σωματείου εργαζομένων στη μητρική ΔΕΗ, «Σπάρτακος», κατηγορώντας τες ότι «παίζουν το παιχνίδι των ΑΠΕ», υποτιμώντας απόλυτα το ποιος θα πληρώνει το ακριβό κόστος της κιλοβατώρας. Όπως τονίζει μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Αδαμίδης, «όσο και αν επιχειρούν να σταματήσουν την επένδυση, η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα γίνει».
Η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ έγινε στις 9 Μαρτίου φέτος, ενώ η επένδυση, λόγω του μεγέθους και της σημασίας για την εταιρεία, εγκρίθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων η οποία συγκλήθηκε στις 29 Μαρτίου.
Υποπρομηθευτές της ΤΕΡΝΑ για τα επιμέρους τμήματα του έργου είναι η HITACHI POWER EUROPE GmbH, γερμανική θυγατρική της ιαπωνικής HITACHI, η οποία θα κατασκευάσει τον ατμολέβητα και τη μονάδα αποθείωσης καυσαερίων, η ιαπωνική Hitachi που θα κατασκευάσει τον ατμοστρόβιλο και τη γεννήτρια και η γερμανική HAMON ENVIRONMENTAL GmbH, που θα κατασκευάσει τα ηλεκτροστατικά φίλτρα της τέφρας.
Η νέα μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ θα έχει τη δυνατότητα παροχής ζεστού νερού για τηλεθέρμανση ισχύος 140 μεγαβάτ, ενώ σχεδιαστικά έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να συνδεθεί με μονάδα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, όταν το επιτρέψει η τεχνολογία. Η ολοκλήρωση της μονάδας προβλέπεται σε περίπου 6 χρόνια (74 μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης.

Πηγη: www.euro2day.gr

1 σχόλια

  • Tasos  
    7/11/13, 5:53 μ.μ.

    Τότε γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ καταθέτοντας το 2012 στη Βουλή ανέφερε συγχρηματοδότηση 18% από την ΕΤΕπ;

    http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/687286/thetika-mhnymata-hrhmatodothshs-ths-ptolemadas-5.html

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου