.

Νέα βάρη 600 εκατ. ευρώ «ξετινάζουν» τα ταμεία της ΔΕΗ

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον η ΔΕΗ, τόσο από πλευράς ρευστότητας (όπως έχει γράψει αναλυτικά το energypress), όσο και από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων. Και τούτο διότι, ανεξάρτητα από τη λειτουργική της κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, μια σειρά ρυθμιστικών αποφάσεων της τελευταίας περιόδου επιφέρει ήδη σοβαρά πλήγματα στα οικονομικά της (υπό αποκρατικοποίηση) επιχείρησης, με αμφίβολο το αν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει.
Ειδικότερα, όπως υπολογίζουν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης :

·        Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού για τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ (αντί της οριακής τιμής συστήματος, ως βάση υπολογισμού θεωρείται το μέσο μεταβλητό κόστος των θερμικών μονάδων) που ψηφίστηκε πρόσφατα και ήδη εφαρμόζεται, θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ με ένα κόστος της τάξης των 120 εκατ. ευρώ ετησίως.
·        Η τροποποίηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) που εφαρμόζεται από το καλοκαίρι, επιβαρύνουν τη ΔΕΗ για το διάστημα Αύγουστος - Δεκέμβριος με επιπλέον 60 εκατ. ευρώ. Εάν η αναθεώρηση ισχύσει από τον Μάιο, όπως υποστηρίζει η ΡΑΕ, τότε το κόστος ανεβαίνει στα 105 εκατ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση το πρόσθετο κόστος για τη ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 180 εκατ. ευρώ.
·        Από την ανακατανομή των βαρών του «κανονιού» των Energa και Hellas Power, δηλαδή από την απόρριψη των συμψηφισμών που έχει κάνει η ΔΕΗ στα δούναι και λαβείν με τον ΛΑΓΗΕ, απόρριψη για την οποία έχει πάρει απόφαση η ΡΑΕ, η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό 96 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποδώσει στον ΛΑΓΗΕ. Εάν μάλιστα εφαρμοστεί και η αντίστοιχη απόρριψη των συμψηφισμών, πάλι με τον ΛΑΓΗΕ, που αφορούν τα φωτοβολταϊκά στέγης, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει στον ΛΑΓΗΕ 140 εκατ. ακόμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ έχει προτείνει την πλήρη απεμπλοκή της από την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης.
·        Το τελευταίο «σοκ» για τη ΔΕΗ είναι αναμφισβήτητα η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου σε σχέση με την τιμολόγηση του ρεύματος προς την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» που καθόρισε την τιμή στα 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα με αναδρομική ισχύ από 1ης/7/2010. Από την εφαρμογή της απόφασης αυτής η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της περίπου 60 εκατ. το χρόνο λιγότερα απ΄ότι υπολόγιζε. Άγνωστο πόσο θα φτάσει ο λογαριασμός με τα αναδρομικά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο θα πρέπει επίσης η επιχείρηση να επιστρέψει στο Δημόσιο ποσό ύψους 65 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Αύγουστο ως προκαταβολή έναντι συμψηφισμού ανεξόφλητων οφειλών (παρότι φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει κάποια μεταφορά της αποπληρωμής για τον Ιανουάριο).
Τα κόστη αυτά, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ, είναι μη διαχειρίσιμα , πολλώ μάλλον όταν έρχονται να προστεθούν στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας των καταναλωτών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Υπό αυτήν την έννοια τα ίδια στελέχη, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να μετατραπεί το σημερινό ντόμινο χρεών σε κανονικό «κραχ» της ενεργειακής αγοράς.
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου