.

ΥΠΕΚΑ: Οικονομικά κίνητρα στις ευπαθείς ομάδες πολιτών στο πλαίσιο αντιμετώπισης επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για τον περιορισμό, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων, προωθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ με επιστολή που απέστειλε σήμερα Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013, προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητά να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), για το διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3.
Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ. σε σχέση με την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσουν δωρεάν.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ που έχουν εγκαταστήσει συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θα διευκολύνει ουσιαστικά τους κατοίκους των αστικών κέντρων και θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο προς τους πολίτες, ώστε να στραφούν σε λιγότερο ρυπογόνα συστήματα όπως το ηλεκτρικό.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτήσει για το προτεινόμενο μέτρο, αλλά και να εισηγηθεί συμπληρωματικά, ή εναλλακτικά μέτρα, που θα μπορούσαν να επιφέρουν δραστικό περιορισμό της χρήσης συστημάτων θέρμανσης με καύση ξύλου, σε ακραίες περιπτώσεις περιστατικών αιθαλομίχλης.
Επισυνάπτεται η επιστολή του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, προς την ΡΑΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου