.

Π. Κουκουλόπουλος: Πέντε προτεραιότητες για τη Δυτ. Μακεδονία

Στα πέντε ζητήματα- προτεραιότητες για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να βγει πρώτη απ΄ την ύφεση, για τα οποία πρέπει να μεριμνήσει και να τα προωθήσει η Βουλή και η Κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Π.Ε. Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών του Κοινοβουλίου.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Κουκουλόπουλος έθιξε δύο σημαντικότατα θέματα λέγοντας ότι: «Θέλω να δηλώσω, έστω και μερικώς ικανοποιημένος, επειδή πλέον για τους κατοίκους της Δυτ. Μακεδονίας σε μια κατανάλωση 4.000 ευρώ για τη θέρμανση τους με πετρέλαιο θα τους επιστρέφονται περισσότερα από 1.000 ευρώ. Δηλαδή, γι΄ αυτούς το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ το λίτρο.
            Στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου εμείς οι Βουλευτές της πλειοψηφίας, και τότε και τώρα, μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής δώσαμε ένα τεράστιο αγώνα προκειμένου η Δυτική Μακεδονία όπως μπήκε πρώτη στην ύφεση, να βγει και πρώτη. Περιμένουμε από μέρα σε μέρα, να πάρουμε το τελικό “ok” από το σύστημα «Ερμής» για το μεγάλο δάνειο των 730 εκατομμυρίων ευρώ στη Δ.Ε.Η. για να πάρει μπροστά η κατασκευή της νέας Μονάδας, της «Πτολεμαΐδα 5». Δεν θα είναι ένα απλό δάνειο, αλλά ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελληνική οικονομία. Η κατασκευή της μονάδας μαζί με τον τομέα εκπαίδευσης που στάθηκε όρθιος, αφού πετύχαμε να κρατήσουμε το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο, οι θετικές εξελίξεις στη γούνα και η αισιόδοξη κινητικότητα στον πρωτογενή τομέα, μας οδηγούν στην εκτίμηση πως η Δυτική Μακεδονία το 2014 θα είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που θα βγει από την ύφεση».
            Στη συνέχεια προσδιόρισε τις 5 προτεραιότητες για την Περιφέρεια μας που θα πρέπει η Βουλή και η Κυβέρνηση να υλοποιήσουν, οι οποίες είναι:
-          Στον τομέα της ενέργειας να αποφευχθεί ο σχεδιαζόμενος τεμαχισμός της ΔΕΗ καθώς απειλεί τη Δυτική Μακεδονία με καταστροφή και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια. Μιάμιση ώρα οδικώς από τη Δυτική Μακεδονία απέχει το Κόσσοβο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα. Η τεχνογνωσία που έχει η πατρίδα μας σ΄ αυτό τον τομέα είναι μοναδική. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με στρατηγικό επενδυτή, στρατηγικό εταίρο, κατά προτίμηση από την Ευρώπη, είναι η μοναδική προοπτική όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια σε μια τέτοια προοπτική.
-          Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κάνει ταχύτατα βήματα έτσι ώστε κάποια από τα τμήματα του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας να γίνουν ξενόγλωσσα. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μαλώνουμε για να κρατάμε σχολές και τμήματα στην περιφέρεια. Ή θα δώσουμε εξωστρέφεια στα ιδρύματά μας ή σε λίγο στα πλαίσια ενός νέου σχεδίου ¨Αθηνά¨ θα τα περιμαζεύουμε. Δεν είναι καθόλου βέβαιο το μέλλον τους, εάν κάποιος  μπορεί να δει ρεαλιστικά και καταλαβαίνει τι έχει συμβεί στην ελληνική οικονομία και πόσο πληρώνουμε το ανεπίγνωστο και το ανεύθυνο των προηγούμενων ετών.
-          Στο ζήτημα της «ΛΑΡΚΟ» που είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, το πρόβλημα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, το πρόβλημα είναι να συμπεριληφθούν σε ενιαίο πακέτο όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες. Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει και το Λιγνιτωρυχείο Σερβίων και το Μεταλλωρυχείο της Καστοριάς όπου πάνε και έρχονται τα σενάρια και δεχόμαστε απαράδεκτες πιέσεις από την Ε.Ε., για να σπάσουν αυτοί οι διαγωνισμοί και έτσι κινδυνεύει το μετάλλευμα της Καστοριάς να πάει στα Σκόπια. Αυτά εμείς ως Βουλευτές δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να περάσουν. Οι παραγωγικές δραστηριότητες πρέπει να σταθούν όρθιες.
-          Στον πρωτογενή τομέα,  πρέπει να βρούμε τρόπο να ολοκληρωθούν επιτέλους όλα τα αρδευτικά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.  Σήμερα, τόσο στις περιοχές της Καστοριάς όσο και της Κοζάνης, αλλά και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, παράγονται μοναδικά προϊόντα και υπάρχουν συνεταιρισμοί που έχουν κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας και έχουν γυρίσει την «πλάτη» στα επιδοτούμενα γεωργικά προϊόντα εδώ και δεκαετίες όταν όλη η Ελλάδα «κοιμόταν στα μαξιλάρι» των επιδοτήσεων. Γι΄ αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εκκρεμότητες με τα αρδευτικά, ούτε βέβαια μπορούμε να προτάσσουμε και να ασχολούμαστε με έργα ¨ενδοστρέφειας¨.
Το έχω πει πολλές φορές, και στον σημερινό Πρωθυπουργό και στον προηγούμενο, ότι το κομβικό σημείο για ολόκληρη τη Μακεδονία και ιδίως για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία που κρατάει τα ηνία στον πρωτογενή τομέα και την εξωστρέφεια, είναι ο Άξονας 10. Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι πολύ συγκεκριμένες οι αγορές στις οποίες μπορούμε να έχουμε παρουσία. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε παρουσία στην Αγγλία ή τη Γαλλία, είναι μακριά και γνωρίζουμε καλά ποιες αγορές κερδίζουν τα ελληνικά προϊόντα. Ο Άξονας κάνει το Εγνατία – Μόναχο σε 8 ώρες και ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Αυτή πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας.
-          Το γεγονός ότι η Δυτ. Μακεδονία εντάχθηκε στην ίδια αποκεντρωμένη Διοίκηση με την Ήπειρο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πάμε εκεί που δεν μας πάει η ζωή. Δεν μπορεί να ολοκληρώνεται η δικαστική διαδικασία στη Θεσσαλονίκη και να τρέχεις μετά για την διοικητική διαδικασία στα Ιωάννινα. Αυτά τα πράγματα στερούνται λογικής. Δεν ήταν καθόλου ορθός ο σχεδιασμός στο επίπεδο του Β΄ βαθμού, ούτε βέβαια χρειαζόμαστε επτά αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Γι΄ αυτό πρέπει να γίνει πλήρης ανασχεδιασμό στο Β΄ βαθμό και να ξεκινήσουμε από το εύλογο και το προφανές.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου