.

Νέα δεδομένα στην αγορά μετά την απόφαση της διαιτησίας ΔΕΗ – Αλουμίνιον


Η δεσμευτική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στο οποίο συμφώνησαν από κοινού να προσφύγουν ΔΕΗ και Αλουμίνιον, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου το κόστος τιμολόγησης για τους ενεργοβόρους καταναλωτές έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές στην Υψηλή Τάση, εξετάζουν τις παραμέτρους της απόφασης και θα επιδιώξουν να προσδιορίσουν τους τρόπους ώστε αυτή να εφαρμοστεί στα δικά τους προφίλ και καταναλώσεις. Πάντως είναι ασαφές, εάν η απόφαση για την Αλουμίνιον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» για άλλες περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι παραδοχές , που χρησιμοποιήθηκαν από το διαιτητικό δικαστήριο στην απόφασή του, σε σχέση τόσο με τα κόστη της ΔΕΗ  όσο και με το προφίλ της Αλουμίνιον ως καταναλωτή θα επιδιωχθεί να χρησιμοποιηθούν και από άλλους καταναλωτές της υψηλής τάσης που θεωρούν ότι τιμολογούνται με υπερβολικά υψηλό κόστος από τη ΔΕΗ.
Υπό την έννοια αυτή κομβικής σημασίας, είναι ο προσδιορισμός του κόστους της ΔΕΗ αλλά και το μείγμα καυσίμου, που χρησιμοποιήθηκαν από το δικαστήριο, προκειμένου να υπολογιστεί το τιμολόγιο για τη βιομηχανία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή που ορίστηκε από το διαιτητικό δικαστήριο δεν είναι «άγνωστη» στη ΔΕΗ και την Αλουμίνιον. Πριν την προσφυγή στη διαιτησία, η ΔΕΗ είχε προσφέρει ακριβώς το ίδιο κοστολόγιο για τη μεγαλύτερη διάρκεια των ωρών της ημέρας (40,9 ευρώ η μεγαβατώρα) και για τις υπόλοιπες ώρες την Οριακή Τιμή του Συστήματος. Τότε ωστόσο οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη λύση της διαιτησίας.
Από την πλευρά της ΔΕΗ η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου αμφισβητείται και θα υπάρξουν νομικές κινήσεις. Ωστόσο το συνυποσχετικό που έχει υπογραφεί πρακτικά δεσμεύει την εταιρεία να αποδεχθεί την απόφαση της διαιτησίας και περιορίζει τις δυνατότητες προσφυγής μόνο σε τυπικούς λόγους με ελάχιστες πιθανότητες δικαίωσης, κάτι που γνωρίζει και η διοίκηση της εταιρείας. Υπό την έννοια αυτή η εταιρεία καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της υπόθεσης έρχεται να δικαιώσει την προσωρινή τιμή που είχε προσδιορίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η οποία ήταν μεγαλύτερη από την τιμή της τελικής απόφασης. Ωστόσο θυμίζουμε η ανεξάρτητη αρχή είχε δεχθεί βέλη κριτικής από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα είχε επιλέξει να μη συνυπολογίσει την προσωρινή τιμή, στις καταστάσεις της, αλλά να περιμένει την τελική απόφαση για να προχωρήσει στην οριστική εκκαθάριση.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου