.

Ξεκίνησε η διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών στο Ελληνικό Δημόσιο

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (Γ.Γ.Ε.), θέτει σε λειτουργία το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) – www.promitheus.gov.gr, μέσω του οποίου εισάγονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικοποιημένες διαδικασίες για το σύνολο ενός διαγωνισμού (π.χ. ηλεκτρονική δημοσίευση, ηλεκτρονική υποβολή προσφοράς, ηλεκτρονική αξιολόγηση).

Αύριο προκηρύσσεται, ηλεκτρονικός διαγωνισμός (πιλοτικός) ο οποίος αφορά προμήθεια γεννήτριας (ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος) για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα προκηρύξεις για:
-          Πυροσβεστικό αφρό για τις ανάγκες του πυροσβεστικού σώματος
-          Χρωματογράφους για τις ανάγκες του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Η πλατφόρμα τίθεται σε εφαρμογή έπειτα και από τη ψήφιση του νόμου  4155/2013 και εισάγει μια νέα αντίληψη στο τρόπο διενέργειας των δημοσίων συμβάσεων στη χώρα.
Το σύστημα αναμένεται να μειώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες,  το διοικητικό κόστος και το κόστος συμμετοχής των επιχειρήσεων. Παράλληλα, εξασφαλίζει ευρύτατη δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και των μικρών και μεσαίων επιχείρησεων διότι διασφαλίζει τη διαφάνεια και ενισχύει αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό.
Ήδη η πλατφόρμα χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2013 ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για τρόφιμα– κονσέρβα για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού.
Για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος άμεσος στόχος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου  αποτελεί η οργάνωση ειδικών ενημερωτικών εκδηλώσεων μέσω των επιμελητηρίων, ως φορέων υποστήριξης του επιχειρηματικού κόσμου. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα ενημερωθούν έγκαιρα με διαδραστικό τρόπο, προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στον σχετικό σχεδιασμό.

Για τους λόγους αυτούς οι προμηθευτές που  δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο των διαγωνισμών και ενδεχομένως ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις διαδικασίες, καλούνται να εκδηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρον τους επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα  www.promitheus.gov.gr, ή αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@eprocurement.gov.gr, προκειμένου να ενημερωθούν πληρέστερα, να προετοιμασθούν κατάλληλα καθώς και να εκπαιδευτούν στη χρήση της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ.

Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Επιτέλους και το ελληνικό δημόσιο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες στην εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων. Το όφελος είναι σημαντικό, όχι μόνο στην οικονομική του διάσταση, αλλά και στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και αγοράς».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου