.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δημοσιεύτηκε ο οδηγός χρηματοδότησης του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη»

Οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί οργανισμοί που επιθυμούν να ζητήσουν χρηματοδότηση για το 2014 μέσω της «Δημιουργικής Ευρώπης», του νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, μπορούν από τις 11 Δεκεμβρίου να αρχίσουν να καταρτίζουν τις αιτήσεις τους για επιδότηση. Για να βοηθήσει την κατάρτιση της αίτησής τους, ο νέος οδηγός του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία χρηματοδότησης.
Το ποσό που διατίθεται για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των πρώτων προσκλήσεων του προγράμματος για το 2014 ανέρχεται σχεδόν σε 170 εκατ. ευρώ. Δεν είναι δυνατή η απευθείας υποβολή αιτήσεων για επιδότηση από μεμονωμένα άτομα· αντ' αυτού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με σχετικούς οργανισμούς όπως πολιτιστικοί σύλλογοι, φεστιβάλ, θέατρα, διανομείς ταινιών κ.λπ. οι οποίοι υποβάλλουν την αίτηση, ή με το γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» που βρίσκεται στη χώρα τους.
Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο θα έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 1.46 δισ. Ευρώ κατά την επόμενη επταετία -ποσό μεγαλύτερο κατά 9 % σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα- θα στηρίξει καλλιτέχνες, επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα και πολιτιστικούς οργανισμούς σε τομείς όπως οι τέχνες του θεάματος, οι καλές τέχνες, οι εκδόσεις, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, η μουσική, οι πολυτομεακές μορφές τέχνης, η πολιτιστική κληρονομιά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προκειμένου να λειτουργήσουν σε άλλες χώρες και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι αναγκαίες στην ψηφιακή εποχή. Με την αύξηση της προβολής των ευρωπαϊκών πολιτιστικών έργων σε άλλες χώρες, θα προαγάγει επίσης την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία.
Εκτός από τα υποπρογράμματα «Πολιτισμός» και «MEDIA», το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα περιλαμβάνει ένα διατομεακό σκέλος για την υποστήριξη της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής, οριζόντια μέτρα και έναν νέο χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους έως και 750 εκατ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2016.
Χάρη στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» παρέχεται επίσης στήριξη στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες, στο σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, στις ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε 5 βραβεία που απονέμονται στον πολιτιστικό και τον οπτικοακουστικό τομέα.
Το νέο πρόγραμμα, το οποίο αντικαθιστά τα προγράμματα «MEDIA», «MEDIA Mundus» και «Πολιτισμός», θα διαθέσει 56 % του προϋπολογισμού του για την υποστήριξη του κινηματογραφικού και του οπτικοακουστικού τομέα και 31 % για τον πολιτισμό.
Ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν περίπου το 4,5 % του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και απασχολούν περίπου το 3,8 % του εργατικού δυναμικού της ΕΕ (8,5 εκατ. άτομα).
Για περισσότερες πληροφορίες

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου