.

Δήμος Κοζάνης: Επιστολή του δημάρχου Κοζάνης στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για το ζήτημα της κινητικότητας


Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών  κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο,  απέστειλε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας για το ζήτημα της ενδοδημοτικής  κινητικότητας. Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:  
 « Κύριε Υπουργέ

Έλαβα την από 16-12-2013 επιστολή σας και ευχαριστώ για τις ευχές σας. Αντεύχομαι ειλικρινά καλές γιορτές, καλή χρονιά και δύναμη στο έργο σας.

 Η επιστολή σας όμως κ.Υπουργέ μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη διότι για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση καταλαμβάνεται εξ  απροόπτου. Μας διαβιβάζονται αποτελέσματα μελέτης, η οποία συντάχθηκε ερήμην της, παρά τις διαβεβαιώσεις σας περί του αντιθέτου, και κατά τη γνώμη μας αποτυπώνει στρεβλά την εικόνα των Δήμων στην πατρίδα μας.

 Ειδικότερα για  το Δήμο Κοζάνης:

α) Όσον αφορά την αποτύπωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στο Δήμο και τα ΝΠΔΔ  επισυνάπτονται πίνακες που αποτυπώνουν με ακρίβεια το υπηρετούν προσωπικό (μόνιμο και ΙΔΑΧ) τον Ιούνιο του 2013 και τον Δεκέμβρη καθώς και πίνακες που αποτυπώνουν με ακρίβεια τις διάφορες κατηγορίες υπηρετούντος προσωπικού ΙΔΑΧ, με οποιαδήποτε σχέση.
Από τη σύγκριση προκύπτει πως δεν τεκμηριώνονται τα αριθμητικά στοιχεία για το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη του ΥΠΕΣ.
Είναι φανερό πως για την ορθή εκτίμηση του αριθμού των εργαζομένων και της κρίσης επ’αυτού (πλεονάζον-ελλείπον) είναι αναγκαίο να ληφθούν υπ’όψιν στοιχεία όπως :

-        Ότι η  πλειονότητα των εργαζομένων ως καθαριστές σχολείων μονιμοποιήθηκαν με τις διατάξεις του ΠΔ 164/2004, αρκετοί εξ’ αυτών δεν έχουν πλήρες ωράριο και ότι το προσωπικό αυτό μεταφέρθηκε στην Αυτοδιοίκηση την 1/1/2011.
-        Ότι οι  καθηγητές στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης μονιμοποιήθηκαν με τις διατάξεις του ΠΔ 164/2004 και το σύνολο, σχεδόν, εξ’αυτών  δεν έχει πλήρες ωράριο και συνεπώς έχει τις ανάλογες αποδοχές. Πρέπει επιπλέον να ληφθεί υπ’ όψιν  ότι το ΔΩΚ παράγει  έσοδα, ενώ είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν τέτοιας ειδικότητας προσωπικό να τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας και να οδηγηθεί πχ σε Δήμο που δεν διαθέτει Ωδείο.
-        Στο έκτατο προσωπικό δεν είναι δυνατόν να προσμετρώνται ασκούμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία των 5 ημερομισθίων /μήνα, ούτε βέβαια εργαζόμενοι επί 2μηνο και να δημιουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο πλασματική εικόνα σε σχέση με το συνολικό αριθμό εργαζομένων ανά 1.000 κατοίκους.

β) Όσον αφορά τα κριτήρια βαρύτητας για τον προσδιορισμό του ισοδύναμου πληθυσμού  είναι επιεικώς αδιανόητο το πληθυσμιακό κριτήριο να έχει βαρύτητα 91,25% και η έκταση μόνο 2%.
Είναι εντελώς στρεβλή η εικόνα που προκύπτει εάν κάποιος συγκρίνει ένα περιφερειακό Δήμο όπως ο Δήμος Κοζάνης με έκταση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο στρέμματα, μ’ένα Δήμο ελαφρώς μικρότερο πληθυσμιακά, που ανήκει σε μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα όταν δεν υπάρχει καμιά σύγκριση:
-        Στην οδοποιία (344 χιλ.αστικό δίκτυο, 186 χλμ περιαστική δημοτική οδοποιία, εκατοντάδες χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας) και το έργο συντήρησης, καθαρισμού, αποχιονισμού κτλ που αυτό συνεπάγεται.
-        Στην εξυπηρέτηση των πολιτών που κατοικούν σε 54 οικισμούς σ’όλη την έκταση του Δήμου.
-        Στη λειτουργία πάνω από 50 καταστημάτων του Δήμου, σ’όλη του την έκταση και το έργο που απαιτείται για την λειτουργία τους.
-        Στις 109 σχολικές μονάδες που είναι  διάσπαρτες σ’όλους σχεδόν τους οικισμούς του Δήμου και το έργο που απαιτείται για τη συντήρησή τους.
-        Στον αριθμό των κάδων (4700) και τα χιλιόμετρα που διανύονται σε ετήσια βάση (196000) προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών.
-        Στον αριθμό των λαμπτήρων (20675) και τα χιλιόμετρα δικτύου ηλεκτροφωτισμού (735) που καλείται να συντηρήσει η υπηρεσία.
-        Στο μέγεθος του επενδυτικού έργου, κυρίως έργα ΕΣΠΑ που υλοποιούν οι Περιφερειακοί Δήμοι (στο Δήμο Κοζάνης αγγίζει τα 85 εκ.€) και το τεχνικό προσωπικό που είναι αναγκαίο να το υλοποιήσει.   
  
κ.Υπουργέ,

Τα στοιχεία αυτά είναι τα πρώτα που βιαστικά παρατίθενται προκειμένου να είναι εφικτή η άμεση ενημέρωσή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να επικαιροποιήσουμε και να διασταυρώσουμε στοιχεία.

Προπαντός όμως είμαστε στη διάθεσή σας για διάλογο προκειμένου, πέρα απ’τα επιχειρήματα που προαναφέραμε, να τεκμηριώσουμε τις ανάγκες και το σημαντικό έργο που παράγουν οι περιφερειακοί Δήμοι της πατρίδας μας, ιδιαίτερα στους τομείς της Περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».


Συνημμένα
Πίνακας προσωπικού Δήμου Κοζάνης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου