.

«Βόμβα» στη διαθεσιμότητα βάζουν οι δημοτικές εκλογές

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το φιλόδοξο εγχείρημα της «εθελούσιας» διαδημοτικής κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων - μέσω της οποίας υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να εξασφαλισθούν μέχρι και 5.000 από τις απαιτούμενες διαθεσιμότητες του δεύτερου κύματος - εξαιτίας των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Αν και οι δήμαρχοι εμφανίζονται καταρχήν θετικοί στο να δεχθούν διαθεσιμότητα 1-2 μηνών το πολύ, για τους υπαλλήλους, πριν αυτοί επανατοποθετηθούν σε άλλους υποστελεχωμένους δήμους, ωστόσο, βάσει του νόμου, δύο μήνες πριν από τις κάλπες απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή για τους υπαλλήλους, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δύσκολα θα υλοποιηθεί η κινητικότητα σε εθελοντική βάση, αφού ο σχεδιασμός προοιωνίζεται μεγάλες καθυστερήσεις.
Καθυστερήσεις
Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών, στην προώθηση της ρύθμισης για την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, φαίνεται ότι μπορεί τελικώς να λειτουργήσουν ως «βόμβα» στα θεμέλια του εγχειρήματος της διαθεσιμότητας, καθώς τα χρονικά περιθώρια «στενεύουν» επικίνδυνα.

Η πρόβλεψη για εθελούσιες μετακινήσεις μεταξύ υποστελεχωμένων και υπερστελεχωμένων δήμων, που επί της ουσίας αποτελεί πρόταση και της ίδιας της ΚΕΔΕ και αποτελεί σημείο συμφωνίας εδώ και μήνες μεταξύ κυβέρνησης και αιρετών, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου για διαθεσιμότητα. Πόλλω δε μάλλον μετά και τη συμφωνία που εξασφάλισε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους δανειστές, στο σχέδιο με τις προβλέψεις για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, εκ των οποίων ένα τμήμα θα προκύψει από απασχολουμένους στην Αυτοδιοίκηση.
Τι προβλέπεται
Ωστόσο ο νομοθέτης προβλέπει ότι «απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν τον διορισμό ή την πρόσληψη, καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (με εξαίρεση τις πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση), για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ή επανατοποθέτηση υπαλλήλου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 18 Μαρτίου, αλλιώς παραπέμπεται για μετά την αλλαγή σκυτάλης στους δήμους της χώρας.
Η πρόβλεψη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέχρι τώρα το ΥΠΕΣ δεν έχει προωθήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με στελέχη της Αυτοδιοίκησης αναμένεται να προκαλέσει απροθυμία στις τάξεις των υπαλλήλων να περιληφθούν σε σχέδιο εθελοντικών μετακινήσεων. Και αυτό γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο η διαθεσιμότητά τους να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο, καθώς, όπως σημειώνεται, ακόμη και αν η σχετική ρύθμιση ψηφισθεί το προσεχές διάστημα, η προωθούμενη διαδικασία για την εθελοντική κινητικότητα προϋποθέτει χρονοβόρες διαδικασίες μέσω συγκέντρωσης των κενών θέσεων σε κεντρικό επίπεδο και στη συνέχεια έκδοσης ανακοίνωσης από το υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός που μπορεί να φθάσει στα χρονικά όρια έναρξης των απαγορεύσεων μετακίνησής τους. «Κανένας υπάλληλος δεν θα βάλει αυτοβούλως το κεφάλι του στον τορβά, χωρίς να γνωρίζει πότε και πού θα επανατοποθετηθεί», σχολιάζουν χαρακτηριστικά κύκλοι των δημάρχων.
Υπό το πρίσμα μιας τέτοιας εξέλιξης εντείνονται οι επαφές του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δημάρχων ώστε να αντιμετωπισθούν τα όποια εμπόδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακύρωση της εθελοντικής κινητικότητας.
Πονοκέφαλος για τα «λουκέτα» σε φορείς των δήμων
Την ίδια ώρα, ωστόσο, σε μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» τείνει να εξελιχθεί το θέμα των «λουκέτων» σε εποπτευόμενους φορείς και επιχειρήσεις των δήμων που έχουν μπει στο στόχαστρο, ενόψει επίτευξης του στόχου των 15.000 απολύσεων. Η αξιολόγηση στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς έχει ξεκαθαριστεί ότι -σύμφωνα και με τις προβλέψεις του «Καλλικράτη»- οι εταιρείες των δήμων που έχουν καταγράψει τρεις ζημιογόνες χρήσεις θα κλείσουν οριστικά, ενώ οι απασχολούμενοι σε αυτές θα δουν την πόρτα της εξόδου. Όπως έχει διευκρινιστεί άλλωστε κατ' επανάληψιν από το κυβερνητικό επιτελείο, «στις περιπτώσεις των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, η κατάργηση μιας θέσης σημαίνει αυτόματα και απομάκρυνση».
Παραπομπή
Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Εσωτερικών βρίσκεται και το ενδεχόμενο να μπουν λουκέτα ακόμη και σε Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις. Χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογο μέτρο στις Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, εκ του αντικειμένου αλλά της νομικής τους σύστασης, ωστόσο παρέπεμψε το όλο θέμα στον Γ. Μιχελάκη, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα προτείνει τελικώς μια τέτοια διαδικασία. Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, για το ποιοι φορείς κλείνουν και πόσοι υπάλληλοι θα απολυθούν, θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που βάσει σχεδιασμών δεν αναμένεται πριν από το τέλος του χρόνου. Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, έχουν ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πλευρά των αιρετών, ενώ τα δημοτικά συμβούλια ανά τη χώρα προχώρησαν, την τελευταία εβδομάδα, στην έκδοση ψηφισμάτων με τα οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους σε οποιοδήποτε «αιφνίδιο θάνατο» οργανισμού.

Του Ηλία Μπενέκου από την Ημερησία...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου