.

Απολύτως απαραίτητη η Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας για την Ελλάδα και το Νότιο Διάδρομο


“Η ανάπτυξη της Υπόγειας Αποθήκης στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Καβάλα αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου γενικότερα”, δήλωσε ο Πάνος Μπένος, Οικονομικός Διευθυντής της Energean Oil & Gas, κατά την διάρκεια της παρουσίασής του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Ετήσιου Gas Forum της Φρανκφούρτης.
Το σχέδιο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου έχει συμπεριληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος με βάση τη νομοθεσία EU No 347/2013, είπε ο κ. Μπένος, καθώς νέα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και East Med έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται, με στόχο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με τις απαιτούμενες ποσότητες του καυσίμου.
Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα, καθώς βρίσκεται κοντά όχι μόνο στο σύστημα φυσικού αερίου της Ελλάδας αλλά και στους σχεδιασθέντες νέους αγωγούς, είναι ιδανική για την υποστήριξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών όπως ο TAP και ο IGB.
Επιπλέον, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν  από την Ελλάδα να προχωρήσει στην αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας, καθώς υπάρχει πλέον ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά αλλά και επειδή η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ.
Το έργο συναντά τον υψηλότερο βαθμό αποδοχής από την τοπική κοινωνία της Καβάλας, υποστηρίζεται από υφιστάμενες υποδομές, δεν απαιτεί παρεμβάσεις στο περιβάλλον, ενώ είναι και συμβατό με τον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ για την εγκατάσταση πλωτού σταθμού LNG στην περιοχή.
Σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας που έχει εκπονήσει η Energean Oil & Gas, το σχέδιο απαιτεί επένδυση της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα αποθήκευσης εκτιμάται στο 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα, ενώ η μέγιστη παραδοσιμότητα στο σύστημα εκτιμάται σε 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.
“Η Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού και διασφαλίζει ότι η περιοχή μπορεί να υποδεχθεί και να μεταφέρει μελλοντικές ποσότητες φυσικού αερίου με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα”, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Energean Oil & Gas.
H Energean Oil & Gas συμμετείχε στο 2ο Ετήσιο Gas Forum της Φρανκφούρτης ανάμεσα σε άλλους εξέχοντες προσκεκλημένους, όπως μέλη κυβερνήσεων και οργανισμών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη από επιχειρήσεις και τράπεζες όπως οι BP, Shell, Noble Energy, Gazprom, SAP, INDAGRO, Platts, Deutsche Bank, Macquarie Bank και άλλες.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου