.

Πιο «σπάταλοι» από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό οι λιγνίτες της ΔΕΗ

Μια άλλη πλευρά της υπόθεσης «κόστος παραγωγής των μονάδων της ΔΕΗ» που βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την απόφαση της διαιτησίας για την τιμολόγηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αναδεικνύουν παράγοντες της ηλεκτρικής αγοράς που επικοινώνησαν με το energypress.

Τι λένε με λίγα λόγια; Ότι αν τα στοιχεία που δίνει η ΔΕΗ είναι σωστά, τότε υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο κόστος των λιγνιτικών της μονάδων και εκείνο που έχουν οι αντίστοιχες ανθρακικές μονάδες στην Ευρώπη. Δηλαδή η ΔΕΗ παράγει πολύ ακριβά το λιγνιτικό της ρεύμα, παρότι από το 2007 κιόλας, η μελέτη της Booz/Allen επεσήμαινε ότι πρέπει οι λιγνίτες της ΔΕΗ να γίνουν ανταγωνιστικοί με το λιθάνθρακα.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΔΕΗ για την επαλήθευση των κοστολογικών της στοιχείων από την Ernst Young, αναφέρεται ότι το κόστος από τις λιγνιτικές μονάδες ήταν μεταξύ 49 - 53,7 Ευρώ/MWh την περίοδο 2009-2012 χωρίς την απόδοση ιδίων κεφαλαίων και έφτανε τα 56,7 - 62,2 Ευρώ/MWh συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.
Η μελέτη της Booz/Allen το 2007 έβαζε στόχο για τους λιγνίτες της ΔΕΗ να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με το λιθάνθρακα (ο οποίος μάλιστα το 2006 και το μεγαλύτερο μέρος του 2007 ήταν φθηνότερος από ότι σήμερα). Στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν, παρότι η ΔΕΗ έχει μειώσει δραστικά το μισθολογικό της κόστος, η λιγνιτική παραγωγή της παραμένει πολύ ακριβή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιχείρησης το 2012 το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ήταν 50,8 Ευρώ/MWh χωρίς απόδοση ιδίων κεφαλαίων και 59,1 Ευρώ/MWh με απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή οι ανθρακικές μονάδες στην Ευρώπη έχουν, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση μονάδα, κόστος (μεταβλητό + σταθερό) περίπου 44 - 47 ευρώ/MWh.
Εκείνο δηλαδή που υποστηρίζουν οι συνομιλητές του energypress είναι ότι, στο βαθμό που θεωρήσει κανείς ως βάση τα στοιχεία που δίνει η ΔΕΗ, τότε με βάση  ένα αποδεκτό benchmarking, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ελλάδα είναι ακριβότερη από ότι η παραγωγή με άνθρακα στην Ευρώπη. Έτσι η χώρα, με ευθύνη προφανώς και της ΔΕΗ που δεν φρόντισε τα τελευταία χρόνια να φέρει σε χαμηλότερο επίπεδο το κόστος της, δεν μπορεί να έχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αφού η (εγχώρια) φθηνότερη πηγή για μονάδες βάσης, ο λιγνίτης, παραμένει σε αυτά τα επίπεδα.

Πηγη: energypress.gr

1 σχόλια

  • Ανώνυμος  
    4/12/13, 7:45 π.μ.

    Δημήτρη, θα πρέπει να είμαστε (ως Μηχανικοί) πιό προσεκτικοί όταν κάνουμε συγκρίσεις κόστους μεταξύ εγχώριων λιγνιτικών μονάδων και άλλων ευρωπαϊκών ανθρακικών μονάδων. Λάβε μόνο υπ' όψη σου οτι:
    α) οι λιγνιτικές μονάδες χρησιμοποιούν εγχώριο λιγνίτη με θερμογόνο δύναμη 1300 kcal/kg (στην καλύτερη περίπτωση) ενώ οι "αντίστοιχες" ανθρακικές της Ευρώπης χρησιμοποιούν καύσιμο θερμογόνου 2500-3500 kcal/kg (με ότι επίπτωση έχει αυτό στους βαθμούς απόδοσης, στο κόστος διαχείριση λιγνίτη, στην περιβαλλοντική συμπεριφορά κ.λ.π)
    β) η σχέση εξόρυξης (εκμετάλλευσης) στους εγχώριους λιγνίτες είναι πολύ μικρότερη απ' ότι στους ευρωπαϊκούς "φαιάνθρακες" (και δεν αναφέρομαι καν στους λιθάνθρακες) με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης ανά τόννο καυσίμου και κατά πολύ περισσότερο το κόστος εξόρυξης ανά kcal.
    Συγκρίσεις αυτού του είδους μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες (δεδομένω και των "πονηρών καιρών" που διανύουμε.

    Φιλικά
    Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου