.

ΔΕΗ: Λειτουργία της Μονάδας Νο 1 του ΥΗΣ Ιλαρίωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 H Μονάδα Νο1 του νέου Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα της ΔΕΗ συγχρόνισε για πρώτη φορά χθες, Πέμπτη 23-1-2014, στο πλαίσιο της έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας, με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα και παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια στον περιορισμένο χρόνο της δοκιμής με ισχύ 20 MW. Το πρόγραμμα δοκιμών του νέου Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ιλαρίωνα θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωσή του ο ΥΗΣ Ιλαρίωνα θα παράγει ετησίως περίπου 330 Gwh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμους Πόρους, συμβάλλοντας στη βέλτιστη πολλαπλή αξιοποίηση του υδροδυναμικού του ποταμού Αλιάκμονα.
Το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Ιλαρίωνα αποτελείται από ένα χωμάτινο φράγμα ύψους 130 μ., συνολικού όγκου 9 εκ. m3 περίπου και ταμιευτήρα ωφέλιμης χωρητικότητας 400 εκ m3 περίπου, που καλύπτει επιφάνεια 22 km2, εντός των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τον κύριο σταθμό που αποτελείται από δύο υδροστροβίλους συνολικής ισχύος 155,2 MW και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW. Μετά από 15 χρόνια η ΔΕΗ ΑΕ πραγματοποιεί την ένταξη στο Σύστημα ενός ακόμη μεγάλου ΥΗΣ εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 160 MW - περιλαμβανομένης και της ισχύος ενός μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού για την εξασφάλιση της διαρκούς οικολογικής παροχής - ολοκληρώνοντας ακόμη ένα μεγάλο επενδυτικό έργο, σημαντικό για την Εθνική Οικονομία.
 Ο ΥΗΣ Ιλαρίωνα αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες επενδύσεις που ολοκληρώνει η ΔΕΗ, καθώς ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, στο Αλιβέρι, συνολικής ισχύος 417 MW, ενώ εντός του 2014 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η Μονάδα Μεγαλόπολη V, Συνδυασμένου Κύκλου, με καύσιμο επίσης φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 811 MW.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου