.

ΥΠΕΚΑ: Δεν αλλάζει ο στόχος της χώρας για 20% ΑΠΕ το 2020 - Πόλεμος συμφερόντων στην Ε.Ε.

Από το energypress.gr...
Δεν  πρόκειται να υπάρξει αλλαγή των στόχων της χώρας όσον αφορά στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, βεβαιώνουν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Εnergypress, κύκλοι του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το θέμα έχει τεθεί κατά καιρούς από διάφορες πλευρές, που θεωρούν ότι ήταν υπερβολική «απλοχεριά» προς τις ΑΠΕ η απόφαση της Τίνας Μπιρμπίλη, όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, να υπερβεί τηνευρωπαϊκή υποχρέωση (18% για τις ΑΠΕ έως το 2020) και να υπερθεματίσει θέτοντας ως στόχο για τη χώρα μας το 20%.
Το ερώτημα αποτελεί μάλιστα και αντικείμενο εξέτασης από την Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΚΑ για τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με τηνενεργειακή στρατηγική και το βέλτιστο μίγμα καυσίμων που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η χώρα σε βάθος 20ετίας. «Το 20-20-20 δεν αλλάζει» είναι η απάντηση που δίνεται από την πλευρά του υπουργού.
Την ίδια στιγμή η ελληνική προεδρία είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί το μέγα θέμα των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στις 22 Ιανουαρίου, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της και εν τω μεταξύ μαίνεται ένας σφοδρός πόλεμος ανάμεσα στα διάφορα κέντρα επηρεασμού των αποφάσεων (λόμπι) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη μια, οι εταιρείες και φορείς των ΑΠΕ ζητούν έναν υψηλό και δεσμευτικό στόχο για το 2030, ενώ από την άλλη, οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές πιέζουν για έναν πιο ήπιο στόχο, που θα περιορίσει το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν. Τα στρατόπεδα διαμορφώνονται και ανάλογα με τις επιδιώξεις κάθε χώρας. Για παράδειγμα, τη θέσπιση στόχου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030 ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι αρμόδιοι υπουργοί της Γερμανίας, της Γαλλίας και έξι ακόμη χωρών, σε αντίθεση με τον βρετανό ομόλογό τους ο οποίος τίθενται υπέρ μόνο ενός δεσμευτικού στόχου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Πριν λίγες μέρες, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος τηςΑυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας απέστειλαν σχετική επιστολή στην Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής, Connie Hedegaard, και στον Επίτροπο Ενέργειας, Guenther Oettinger. Στην επιστολή τους, οι Ευρωπαίοι υπουργοί τονίζουν ότι ένας δεσμευτικός στόχος για τις ΑΠΕ θα μείωνε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα θα έδινε ώθηση στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, ο Ed Davey, ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και μια σειρά από φορείς υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν δεσμευτικοί στόχοι για τις ΑΠΕ, παρά μόνο στόχοι για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την πλευρά που αντιτίθεται στη θέσπιση στόχων για τις ΑΠΕ, δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσεις.
Η χώρα μας, στην πραγματικότητα, δεν έχει λάβει δεσμευτική θέσηπάνω στο καυτό αυτό θέμα. Όμως ο κ. Μανιάτης επισήμανε σε πρόσφατη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ότι μια από τις βασικές επιδιώξεις της ελληνικής προεδρίας είναι η υιοθέτηση από την Ε.Ε. φιλόδοξων στόχων όσον αφορά στο έτος 2030, σε συνέχεια των αντίστοιχων του 2020. Η ελληνική πλευρά θεωρεί δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανιάτη, ότι η Ευρώπη οφείλει να παραμείνει στην πρωτοκαθεδρία σε ότι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την μείωση των ρύπων. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να υιοθετήσει γενναίους στόχους για το 2030 στις ΑΠΕ, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στιςεκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έστω και αν οι άλλοι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.) δεν ακολουθούν την ίδια οδό.
Ανταγωνιστικότητα και Ενεργειακή Φτώχεια
Οι δύο άλλες βασικές επιδιώξεις της ελληνικής προεδρίας, όμως, δηλαδή η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, οδηγούν προς διαφορετική… κατεύθυνση.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να επωμιστούν οιευρωπαϊκές βιομηχανίες μέσω των τιμολογίων που πληρώνουν γιαηλεκτρισμό και καύσιμα αποτελεί πρόβλημα που απασχολεί συνολικά τους ευρωπαίους ηγέτες. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς μια πολιτική φιλόδοξων δεσμευτικών στόχων για την κλιματική αλλαγή αυξάνει εκ των πραγμάτων το κόστος της ενέργειας και συνεπώς πρέπει να λυθεί η δύσκολη εξίσωση που θα συνδυάζει την ανταγωνιστικότητατης βιομηχανίας με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος. Για την εξίσωση αυτή οι φορείς των ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν διατυπώσει μια σειρά ρηξικέλευθων προτάσεων, ωστόσο οι εργοδοτικοί και βιομηχανικοί φορείς διατυπώνουν μεγάλες ανησυχίες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απασχόληση στην Ευρώπη. Το θέμα θα απασχολήσει το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕπου θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.
Όσον αφορά στους οικιακούς καταναλωτές, η ελληνική προεδρία φέρεται διατεθειμένη να θέσει για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου, το ζήτημα τηςενεργειακής φτώχειας, το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Ελλάδα. «Λόγω της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται αύξηση των ανθρώπων εκείνων που αδυνατούν να έχουν τα στοιχειώδη ενεργειακά αγαθά(ηλεκτρισμόςθέρμανση κ.λπ.) και κατά συνέπεια, η Ε.Ε. οφείλει να αναζητήσει λύσεις», υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται και συγκεκριμένες προτάσεις για την ενεργειακή φτώχεια, οι οποίες θα υποβληθούν στα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου