.

ΥΠΕΚΑ: Ειδικό Πρόγραμμα «Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών» για το έτος 2014


Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε απόφαση για την συνέχιση του Ειδικού Προγράμματος «Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών» για το έτος 2014. Υπενθυμίζεται ότι το 2013 διατέθηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 1.490.000 ευρώ, παράλληλα με την εφαρμογή του ετήσιου Προγράμματος Δασοπροστασίας αλλά και με σειρά δράσεων και ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων του Δημοσίου για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας, τις οποίες καθόρισε με ειδική εγκύκλιο ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ. Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του προγράμματος κατά το έτος 2013 είναι ενθαρρυντικά και το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε τη συνέχιση του Προγράμματος για το τρέχον έτος.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε σχετικά:
«Η λαθροϋλοτομία αποτελεί έγκλημα ενάντια στη χώρα, στην εθνική οικονομία, στο περιβάλλον και στα παιδιά μας. Για αυτό το λόγο αυστηροποιήσαμε πέρυσι το θεσμικό πλαίσιο και αφιερώνουμε υλικούς και άυλους πόρους στην καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας. Τα πρώτα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι καταφέραμε να περιορίσουμε το φαινόμενο και να αυξήσουμε τους ελέγχους, τις κατασχέσεις και τις ασκήσεις διώξεων. Η Πολιτεία παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο της χώρας και καλεί τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές, για όλους μας, παραβατικές συμπεριφορές. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, ειδικά των ορεινών περιοχών για προμήθεια ξυλείας, διαθέτουμε από τα κατά τόπους δασαρχεία ποσότητες από οργανωμένη υλοτόμηση για τις ατομικές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα διαθέτουμε τα ξύλα που κατάσχονται σε ευαίσθητες ομάδες των συμπολιτών μας και σε δομές κοινωνικής πρόνοιας. Για να κάνουμε πιο αποτελεσματικό αυτό το μηχανισμό για τους πολίτες, προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση της διαδικασίας διάθεσης, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει γνώση των συγκεκριμένων αναγκών των συμπολιτών μας.»
Με την απόφαση του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας. Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό επιδιώκεται η περαιτέρω αστυνόμευση του δασικού πλούτου κυρίως της μη εργάσιμες ώρες και τις εξαιρέσιμες ημέρες (αργίες), κατά τις οποίες παρατηρούνται και οι περισσότερες παράνομες πράξεις. Με την απόφαση καθορίζεται ότι οι δασικοί υπάλληλοι θα απασχολούνται σε περιπολίες ή στην έδρα τους (αναλόγως των καθηκόντων τους) τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Επίσης ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών για το σκοπό αυτό, τα ωράρια απασχόλησης και το συνολικό κόστος. Το πρόγραμμα που υλοποιεί από σήμερα η Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1.500.000 Ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου. Το κόστος υλοποίησης των μέτρων αυτών είναι πολλάκις μικρότερο της βλάβης που προκαλείται από το έγκλημα της λαθροϋλοτομίας στα Δασικά Οικοσυστήματα της χώρας και στην Εθνική Οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των άλλων δράσεων που προβλέπονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (συγκεκριμένα προγράμματα οργανωμένων υλοτομιών, απαγορεύσεις κυκλοφορίες σε ευαίσθητες περιοχές, προγράμματα μείωσης της πυκνότητας βλάστησης κλπ), το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται με το Υπουργείο Οικονομικών για τον άμεσο εντοπισμό των εμπόρων που διακινούν και πουλούν τα προϊόντα της λαθροϋλοτομημένης ξυλείας και τη δίωξή τους. Επίσης συνεργάζεται με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα Σώματα Ασφαλείας για τον εντοπισμό εμπόρων και ιδιωτών που διακινούν παράνομα υλοτομημένη ξυλεία στα σύνορα της επικράτειας, στους εθνικούς οδικούς άξονες, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο αλλά και στις νησιωτικές περιοχές. Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Τελωνεία) μεριμνούν για τη διαπίστωση της ύπαρξης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων κατά την εισαγωγή ξυλείας και καυσόξυλων στην ελληνική αγορά, ενώ οι δασικές υπηρεσίες συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την εκτέλεση μεικτών περιπολιών στα δάση. Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα,  περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, στον τηλεφωνικό αριθμό 1591.
Τα απολογιστικά δεδομένα των περιστατικών λαθροϋλοτομίας για το έτος 2013 ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση συγκεντρώνονται από την Ειδική Γραμματεία δασών και θα ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου