.

Κοντά στα... 600 Εκατ. Ευρώ Προσδοκά η ΔΕΗ από το 66% του ΑΔΜΗΕ

Ποσό κοντά στα 600 εκατ. ευρώ προσδοκά η ΔΕΗ από την πώληση του 66% των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας, της θυγατρικής της δηλαδή ΑΔΜΗΕ, και ενώ το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ξεκινά να συζητείται σήμερα στη Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων από συνδικαλιστές αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συμπτύξει κοινό μέτωπο.

Το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης των δικτύων θεωρείται πολιτικά δύσκολο, με τη ΓΕΝΟΠ να καλεί χθες σε ετοιμότητα του εργαζόμενους, και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη, να δηλώνει πως όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση "θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο, για να αντιστρέψει τις βλαπτικές για τον ελληνικό λαό αποφάσεις που προκάλεσαν οι αποκρατικοποιήσεις".

Στο μεταξύ, κύκλοι της ΔΕΗ αποτιμούν τη συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ με βάση το ενεργητικό της μείον το δανεισμό, σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι για το 66% που θα περάσει στα χέρια ιδιώτη, υπολογίζουν να εισπραχθούν περί τα 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις τράπεζες για την εξυπηρέτηση του δανεισμού του ομίλου ΔΕΗ, και μόνο 300 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στην εταιρεία.

Πρόκειται για ανεπίσημη αποτίμηση, όπως ανέφερε χθες κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου «Investing In Energy 2014», εξηγώντας ότι στην ουσία αντανακλά και μια τιμή ενδεικτική των επιθυμιών της επιχείρησης.

Απαραίτητη ωστόσο προυπόθεση για να έχει επιτυχία ο διαγωνισμός, να προσελκύσει δηλαδή ισχυρούς διεθνείς παίκτες και να επιτευχθεί υψηλό τίμημα είναι να αυξηθούν τα τιμολόγια που θα πληρώνουν στον νέο ιδιοκτήτη του ΑΔΜΗΕ οι χρήστες των δικτύων του (η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της).

Κοινή παραδοχή είναι ότι το σημερινό ρυθμιζόμενο ποσοστό 8% είναι πολύ χαμηλό, και γιʼ αυτό εξετάζεται να αυξηθεί για τις νέες επενδύσεις (διασυνδέσεις Κυκλάδων, Κρήτης) σε 10%-11%, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ωστόσο να μην έχει ακόμη λάβει τη σχετική απόφαση.

Προσφυγές- αγκάθια

Με το που θα ψηφισθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του ΑΔΜΗΕ, το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να δημοσιεύσει την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της εταιρείας, η οποία ωστόσο θεωρείται ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, έπειτα από την προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Θυμίζουμε ότι σε αυτήν, οι συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση, αφού στα πάγια του ομίλου ΔΕΗ (άρα και των θυγατρικών της) έχει ενσωματωθεί μέρος από την περιουσία του ταμείου τους.

Το ΣτΕ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει την απόφασή του, και πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα (σσ : παρόμοιο εξώδικο απέστειλε πρόσφατα και ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών της ΔΕΗ).

Η όλη εμπλοκή ξεκίνησε το 1966, όταν με το νόμο 4491, η ΔΕΗ ανέλαβε στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων της (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντάξεις) έναντι των εργαζομένων της.

Επειδή ακριβώς η ΔΕΗ ανέλαβε τις παραπάνω υποχρεώσεις, δεν κατέβαλε εργοδοτικές εισφορές και παρακρατούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κεφάλαιο που η ΔΕΗ το αξιοποιούσε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της, προκειμένου να αποφεύγει να δανείζεται.

Όμως, μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απέκτησαν δικαιώματα επί της περιουσίας της επιχείρησης.

Ακριβώς τα ίδια προβλήματα που ισχύουν για τον ΑΔΜΗΕ θα ισχύουν και για τη «μικρή ΔΕΗ», την εταιρεία που με βάση τουλάχιστον τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό θα αποσχιστεί από τη μητρική και θα πουληθεί ξεχωριστά, προκειμένου να «ανοίξει» η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου