.

«Προχωράει» η τηλεθέρμανση της Φλώρινας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, την Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2014, στο γραφείο του.

Αναλυτικά, στη συνέντευξη είπε:

«Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να σας ανακοινώσουμε τα ευχάριστα νέα για το θέμα της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας. Πριν από λίγες μέρες στην ημερίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ είχαμε ανακοινώσει και παρουσία του κ. Καλαφάτη ότι η τηλεθέρμανση της Φλώρινας προχωράει και ότι σύντομα θα προχωρήσουμε και στην υπογραφή της σύμβασης του έργου. Και είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο, μετά την έγκριση όλων των διαδικασιών. Ζητήσαμε από τον ανάδοχο μια σχετική επιστολή να προσκομίσει εντός 15 ημερών για την εγγυητική επιστολή για την καλή εκτέλεση του έργου και ήμασταν σε αναμονή της έκδοσης αυτής. Επειδή όμως η περίοδος αυτή ήταν τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο ανάδοχος μας ζήτησε παράταση δέκα ημερών, η οποία δόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΦ. Παρ' όλα αυτά, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και πριν περάσει η προθεσμία, η κοινοπραξία «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε-ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΕ» είχε ήδη εκδώσει την εγγυητική, η οποία είναι ύψους 7.271.998,92€.Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΦ, απέστειλαν ένα έγγραφο στην Αττική Τράπεζα, από όπου είχε εκδοθεί η εγγυητική, για να διαπιστωθεί, αν η εγγυητική είναι έγκυρη, ενέργειες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και μέσα σε δύο μέρες πήραμε τη σχετική απάντηση ότι η εγγυητική είναι σωστή και έτσι προχωράμε τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης με τη συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Σήμερα λοιπόν, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 στη μία (13:00) το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας στο Πέρασμα, θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου της τηλεθέρμανσης μεταξύ της ΔΕΥΑΦ και της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει το έργο».

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Κύριε Δήμαρχε, πολύς λόγος γίνεται για το, αν και πόσο θα κοστίσει η σύνδεση σε κάθε νοικοκυριό.

Απάντηση: Όπως σας έχω ξαναπεί, το έργο αυτό, σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα τηλεθέρμανσης τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί στο Αμύνταιο, στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη έχει μια διαφορά. Και αυτή είναι ότι στο έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, είναι πληρωμένοι και οι εναλλάκτες.

Ως πρώην Νομάρχης, είχα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με την περιοχή του Αμυνταίου, καθώς για να συνδεθούν οι κάτοικοι έπρεπε να πληρώσουν περίπου 2.000,00€ για κάθε εναλλάκτη. Και μάλιστα, ως Νομαρχιακή Αρχή, είχαμε επιχορηγήσει από τον Τοπικό Πόρο κάθε οικογένεια, για να έχει χαμηλότερο κόστος σύνδεσης.Στο έργο της Φλώρινας, συμπεριλαμβάνονται και οι εναλλάκτες, που σημαίνει ότι δε θα πληρώσει κανένας Φλωρινιώτης για τους εναλλάκτες. Απλώς, θα χρειαστεί να πληρωθεί ένα μικρό ποσό για τη σύνδεση, το οποίο θα καθοριστεί στη συνέχεια. Θα είναι η ίδια διαδικασία, όπως όταν συνδεόμαστε πρώτη φορά με το δίκτυο της ΔΕΥΑΦ. Αλλά για τους εναλλάκτες, δε θα πληρωθεί απολύτως τίποτα, καθώς στο έργο έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 8.883.580,00€ για αυτούς.

Ερώτηση: Αυτή η σύνδεση από τους εναλλάκτες στην οικοδομή θα γίνει από εσάς ή από τους ιδιώτες;

Απάντηση: Είναι υποχρεωμένη η εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο να μεταφέρει το ζεστό νερό, μέχρι τον εναλλάκτη που θα έχει ήδη τοποθετήσει μέσα στο σπίτι ή στην οικοδομή. Από εκεί και πέρα η σύνδεση από τον εναλλάκτη μέχρι το σπίτι είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών. Αυτή η σύνδεση μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε θερμοϋδραυλικό.

Ερώτηση: Με την ίδια συμμετοχή πού βρισκόμαστε;

Απάντηση: Για την ίδια συμμετοχή έχουμε πάρει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας να επιχορηγήσουμε τη ΔΕΥΑΦ, με το ποσό του 1.700.000,00€ από τον Τοπικό Πόρο. Το ποσό αυτό είναι το ποσό του Τοπικού Πόρου το οποίο αντιστοιχεί στο Δήμο Φλώρινας.

Έχουμε συνεννοηθεί και συνεργαστεί και με τον Περιφερειάρχη κ. Δακή και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλιάδη και έχουμε καταλήξει ότι η τηλεθέρμανση θα επιδοτηθεί ισόποσα, από τον Τοπικό Πόρο της Περιφέρειας, με τα ποσά που θα καταθέσει και ο Δήμος για την τηλεθέρμανση.

Δε σας κρύβω ότι αναμένουμε τη σχετική απόφαση με την οποία θα ανακοινωθούν τα ποσά τα οποία θα κατανεμηθούν από το 2012 και 2013 και θα δοθούν στο Δήμο, ποσά τα οποία κυμαίνονται γύρω στις 800.000,00€ για κάθε έτος , σύνολο περίπου 1.600.000,00€, το οποίο θα δοθεί και αυτό στη ΔΕΥΑΦ, με την καινούρια ένταξη από την επιτροπή κατανομής του Τοπικού Πόρου. Άρα, ο Δήμος Φλώρινας για το 2012 και 2013 και το 2014, που πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί μέχρι το Μάρτιο, θα έχει το ποσό των 2.500.000,00€ περίπου και 1.700.000,00€, πάμε κοντά στα 4.200.000,00€. Το ίδιο ποσό περίπου θα δώσει και η Περιφέρεια, οπότε καταλαβαίνετε ότι το ποσό το οποίο θα έχει στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΦ, θα είναι περίπου 8.400.000,00€, ποσό με το οποίο υπερκαλύπτουμε και την ίδια συμμετοχή αλλά και μέρος του ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσουμε. Με την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2015, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, θα προκύψει και ο Τοπικός Πόρος και για το 2015, δηλαδή άλλες 800.000,00€ περίπου, ανάλογα με το συνολικό του ύψος.

Επίσης, ήδη διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο ποσό από το τέλος εξόρυξης λιγνίτη. Ήδη, με σχετική νομοθεσία μας δίνουν ένα μικρό ποσό, το οποίο ζητούμε να αυξηθεί, άρα θα έχουμε και εκείνο το ποσό στη διάθεσή μας, αλλά με τα ποσά που σας ανέφερα, ήδη καλύπτουμε την ίδια συμμετοχή.

Ερώτηση: Οι αποφάσεις της Περιφέρειας είναι δεσμευτικές; Γιατί έχουμε εκλογές και ενδεχομένως ο κ. Ηλιάδης και ο κ. Δακής να μην είναι στη θέση αυτή και να έχετε πρόβλημα.

Απάντηση: Δε νομίζω κανένας Περιφερειάρχης και κανένας Αντιπεριφερειάρχης να θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στη Φλώρινα. Αν θέλουν να το δημιουργήσουν, θα τους κρίνει ο λαός της Φλώρινας. Δε νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα. Και πρέπει να σας θυμίσω ότι, όταν κατασκευάστηκε η τηλεθέρμανση του Αμυνταίου, όλο το ποσό του Τοπικού Πόρου, όχι μόνο του Αμυνταίου, αλλά όλων των Δήμων και της τότε Νομαρχίας, είχε διατεθεί για την κατασκευή του έργου στο Αμύνταιο. Και υπήρχε δέσμευση από τους τότε Δημάρχους, όταν κατασκευαστεί η τηλεθέρμανση της Φλώρινας, να διατεθεί όλος ο Τοπικός πόρος και στη Φλώρινα. Παρ' όλα αυτά, εμείς δε προχωράμε στη διεκδίκηση αυτή και πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν με τα δικά μας χρήματα.

Ερώτηση: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό σας δε θα υπάρξει δανεισμός;

Απάντηση: Ο δανεισμός υπάρχει εγκεκριμένος, ο οποίος προβλέπεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ύψους 3.000.000,00€ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έτσι, το έργο έχει εγκριθεί με το δανεισμό αυτό. Και με τα χρήματά μας να μπορέσουμε να καλύψουμε την ιδία συμμετοχή μας, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε το δάνειο, γιατί αυτό προβλέπεται στην εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερώτηση: Η τηλεθέρμανση της Μελίτης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Απάντηση: Για την τηλεθέρμανση της Μελίτης παρελήφθη στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη και ήδη η ΑΝΦΛΩ ετοιμάζει τα τεχνικά δελτία και θα σταλεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ, για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Είτε σε αυτό που ήδη τρέχει, αν υπάρχουν χρήματα, ή στο επόμενο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από την άνοιξη. Ερώτηση: Τις τιμές της τηλεθέρμανσης τις καθορίζει η ΡΑΕ. Βλέπουμε όμως σήμερα και στα φωτοβολταϊκά, οι τιμές αλλάζουν και ενδεχομένως να έχουμε και μια άνοδο.

Απάντηση: Δε νομίζω να υπάρξει άνοδος στην τιμή της τηλεθέρμανσης, αν και έχετε δίκιο, να ανησυχείτε σχετικά, καθώς ο Έλληνας πολίτης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό κράτος, καθώς η νομοθεσία αλλάζει διαρκώς. Όσο είμαι Δήμαρχος, η τηλεθέρμανση της Φλώρινας θα είναι φθηνότερη πάντα από τις υπόλοιπες τηλεθερμάνσεις. Δεν μπορώ να δεσμεύσω κανένα μελλοντικό Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΦ για την τιμολογιακή πολιτική και πώς θα λειτουργήσει. Όπως είδατε κιόλας, οι προηγούμενοι Δήμαρχοι δεν είχαν προχωρήσει σε καμία μείωση του κυβικού του νερού, κάτι που το υλοποιήσαμε, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά. Σε συνεργασία με τη Διευθύντρια, κ. Αβραμοπούλου, είδαμε τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη μείωση των τιμολογίων για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Θεωρήσαμε ορθότερο, τη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο, να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά της Φλώρινας. Για τις Τοπικές μας Κοινότητες τηρήσαμε και πάλι την προεκλογική μας δέσμευση να μην αυξήσουμε τα τιμολόγια του νερού και να συνεχίζουν να πληρώνουν την ίδια τιμή με το παλαιό καθεστώς.

Ερώτηση: Η πιθανότητα να πωληθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ σας προβληματίζει;

Απάντηση: Εμείς είμαστε εναντίον της πώλησης του εργοστασίου της ΔΕΗ σε εργολάβο, αλλά και να γίνει αυτό, θα υπάρχουν δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρηθούν.

Εκτός όμως από αυτό, θα προβούμε και στην κατασκευή ενός λεβητοστασίου το οποίο θα λειτουργεί με πετρέλαιο και με αέριο και φυσικά μπορούμε να λειτουργήσουμε την τηλεθέρμανση και με βιομάζα. Λύσεις υπάρχουν.

Πηγή: www.neaptolemaidas.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου