.

ΥΠΕΚΑ: Υπουργική Απόφαση για τις Προδιαγραφές Μελετών Περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές των αναγκαίων μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις και απαιτήσεις τόσο του Ν.4014/2011, όσο και των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στο αντίστοιχο κανονιστικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι προδιαγραφές:
  •       της μελέτης για τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (Π.Π.Π.Α.),
  •       της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.),
  •       του φακέλου για τροποποίηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), και
  •       του φακέλου για ανανέωση Α.Ε.Π.Ο.
Παράλληλα, καθορίζονται οι ειδικές απαιτήσεις προδιαγραφών των μελετών των έργων και δραστηριοτήτων που υπάγονται στην Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (Οδηγία IED), καθώς και οι προδιαγραφές για το περιεχόμενο των σχεδίων διαχείρισης των εξορυκτικών αποβλήτων.
Εξειδικεύονται επίσης, οι προδιαγραφές των αναγκαίων μελετών για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) έργων και δραστηριοτήτων που υλοποιούνται, εντός προστατευμένων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 ή εκτός αυτών, αλλά είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά τις περιοχές αυτές.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε με δήλωσή του επισημαίνει:
«Με την έκδοση της απόφασης, βελτιώνεται η ποιότητα, τυποποιούνται και προσδιορίζονται με ακρίβεια τα περιεχόμενα των πάσης φύσεως μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό, αποτελεσματικό και σύμφωνο με τις εθνικές και ευρωπαϊκές νομικές απαιτήσεις, κείμενο προδιαγραφών των αναγκαίων μελετών που διευκολύνει την αδειοδότηση έργων και θα επιταχύνει την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και επενδύσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ ταυτόχρονα θα συνεισφέρει στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος.
Προσηλωμένοι στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και στη διασφάλιση των τριών ισοδύναμων πυλώνων της -του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας- ολοκληρώσαμε μια ακόμη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της».
Σημειώνεται τέλος, ότι με την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για τις προδιαγραφές των μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων ολοκληρώνεται η πρώτη ενότητα των αλλαγών που προβλέπονται από τον Ν.4014/2011. Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν αφενός στην κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ) με το οποίο θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αφετέρου στην αναμόρφωση και ενδυνάμωση του τρόπου διεξαγωγής των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και ελέγχων τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.
 Επισυνάπτεται η σχετική υπουργική απόφαση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου