.

Για ποιους "παγώνουν" για δύο χρόνια τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Παγώνουν... για δύο χρόνια, μέχρι και τις αρχές του 2016 τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις και τους αγρότες καθώς η χώρα μας εξασφάλισε εξαίρεση από την κατάργηση του καθεστώτος των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, βάση της κοινοτικής οδηγίας που φέρει την επωνυμία "3ο ενεργειακό πακέτο" οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να επιτρέπουν την επιδότηση ενός τιμολογίου προκειμένου να είναι φθηνό με την αύξηση μιας άλλης κατηγορίας. Η Ελλάδα, όπως επισήμαναν χθες κύκλοι του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, πέτυχε λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης να πάρει για δύο χρόνια παράταση. Έτσι, η χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος (0 έως 800 κιλοβατώρες) για τα νοικοκυριά και το τιμολόγιο για τους αγρότες δεν θα αλλάξει, δεν θα αυξηθεί, από την πολιτεία.

Εξάλλου, για το 2014 η ΔΕΗ, όπως έκανε χθες γνωστό ανώτατος αξιωματούχος της επιχείρησης, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αύξηση των τιμολογίων ρεύματος. Πηγές της εταιρίας εξέφραζαν προβληματισμό για το αν η τρόικα ανοίξει το θέμα της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων στα δύο προαναφερόμενα τιμολόγια, τα οποία επιδοτούνται από τις υψηλές τιμές των εμπορικών τιμολογίων. Όπως, όμως, διαβεβαίωναν χθες αργά το απόγευμα κύκλοι του υφυπουργού, η κυβέρνηση μέχρι και τις αρχές του 2016 θα διατηρήσει τη σταυροειδή επιδότηση υπέρ του φθηνού ρεύματος των νοικοκυριών και των αγροτών.

Παράλληλα, στα 900 εκατ. ευρώ, φαίνεται να ανεβάζουν κύκλοι της ΔΕΗ την αποτίμηση του υπό αποκρατικοποίηση Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Ο Διαχειριστής είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και για την πώληση του 66% προσδοκά έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα αναφορικά με το ασφαλιστικό των εργαζομένων της εταιρίας (σημειώνεται ότι οι εισφορές είναι ενσωματωμένες στην πάγια περιουσία του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ) η κυβέρνηση θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα της αποτίμησης. Για την έκβαση της αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ αντίθετα δεν βλέπει να προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ίδιας της εταιρίας.

Ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης σημείωνε πως η πώληση της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ", την αποτιμά σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ, θα πετύχει μόνο αν σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλιώς δεν υπάρχει επενδυτής που θα βάλει τόσα χρήματα.

Πηγή: www.imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου