.

Τα μέτρα κατά του θερμοκηπίου φρενάρουν την ανάπτυξη

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 4% ενδέχεται να επιφέρει μέχρι το 2030 η πολιτική αναχαίτισης του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς προϋποθέτει μείωση κατά 40% έως 70% των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Μέχρι στιγμής, ο πολυμερής διάλογος για το θέμα της κλιματικής αλλαγής προσκρούει στις διαφωνίες ανάμεσα στον αναπτυσσόμενο και τον ανεπτυγμένο κόσμο ως προς το ποιος πρέπει να αναλάβει το κόστος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν, πάντως, πως όσα σχέδια έχουν εκπονηθεί που να αναχαιτίζουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στα επίπεδα των δύο βαθμών συνεπάγονται μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης από 1% έως 4% το 2030. Το ποσοστό της μείωσης θα οδεύει αυξανόμενο, φθάνοντας σε ένα φάσμα από 2% έως 6% το 2050 και εκτινασσόμενο στο 12% το 2100 βάσει μετρήσεων που αντιδιαστέλλουν σενάρια με πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος έναντι πολιτικών χωρίς προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το κόστος της αποτροπής μιας περαιτέρω ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη θα υπερβαίνει το κόστος της αντιμετώπισης των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.
Εχει προηγηθεί το 2006 σχετική μελέτη του Νίκολας Σερν, πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία θα είναι μικρότερο το κόστος της προσπάθειας να τιθασευθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το κόστος που συνεπάγεται η αδράνεια για το πρόβλημα. Η εν λόγω μελέτη υπολογίζει πως ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα επιφέρει μείωση της ανάπτυξης κατά 20%, ενώ η αναχαίτιση του προβλήματος θα την περιορίσει μόλις κατά 1%. Σύμφωνα με τη μελέτη:
- Οι εκπομπές καυσαερίων αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 2,2% ετησίως το διάστημα 2000-2010.
- Από το 1970 έχουν υπερβεί παγκοσμίως τα επίπεδα των προηγούμενων 220 ετών.
- Οι εκπομπές καυσαερίων στον ανεπτυγμένο κόσμο υπερβαίνουν εκείνες του αναπτυσσόμενου.
- Μόλις 10 χώρες ευθύνονται για το 70% των εκπομπών καυσαερίων το 2010.
- Το φθηνότερο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής προβλέπει μεγάλο όγκο επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
(Bloomberg, kathimerini.gr)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου