.

ΥΠΕΚΑ: Σε Διαβούλευσ​η το τελικό κείμενο της Εθνικής Στρατηγική​ς για την Βιοποικιλό​τητα

Ολοκληρώθηκεη εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας και του Σχεδίου Δράσης υλοποίησης των στόχων της για τα επόμενα 15 χρόνια.

Από σήμερα και έως τις 20 Ιανουαρίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ ( http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR ) η Εθνική Στρατηγική, καθώς στη συνέχεια ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την υιοθέτηση και την έγκρισή της, βάσει του Ν. 3937/2011 (νόμος Βιοποικιλότητας). Τονίζεται ότι, με τις εθνικές προτεραιότητες η Ελλάδα ανταποκρίνεται ταυτόχρονα και στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, της οποίας είναι συμβαλλόμενο μέρος.
 
Με αφορμή την έναρξη του δημόσιου διαλόγου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Σήμερα, 14 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια εκπόνησης Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, η Ελλάδα που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, αποκτά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικών δράσεων με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης των οικοσυστημικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτιόμαστε.
 
Η διατήρηση του βιολογικού μας πλούτου σε εθνικό επίπεδοαποτελεί βασική υποχρέωση,αλλά και σημαντική συμβολή της Ελλάδας ως Κράτος Μέλος της Ε.Ε. στις Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες προσπάθειες αποτροπής της απώλειας της βιοποικιλότητας.
 
Με συναίσθηση της ευθύνης μας στις επόμενες γενιές, οργανώνουμε βήμα-βήμα μια στέρεα επιστημονική βάση για την ενσωμάτωση της διατήρησης και της αειφορικής χρήσης της βιοποικιλότητας σε Εθνικό επίπεδο και την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου και λειτουργικού Εθνικού Συστήματος προστατευόμενων περιοχών, προσαρμοσμένου της σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
 
Σε αυτή την προσπάθεια καλώ όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν ενεργά στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτωντων δράσεων για τη διατήρηση και ορθολογική διαχείριση του βιολογικού μας πλούτου. Γιατί το φυσικό περιβάλλον και οι προστατευόμενες περιοχές μας αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό και τον καταλύτη για ένα νέο, αειφορικό μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η πατρίδα μας.»
Άμεσα θα αναρτηθεί και το πενταετές σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις παρατηρήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση : biodiversity@prv.ypeka.gr .

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου