.

Υψηλές προσδοκίες Κυβέρνησης για έσοδα 150 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δ. Ελλάδα. Ωστόσο, εκτός από τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις – και σίγουρα, όχι αποδείξεις – για υπερβολική αισιοδοξία.

Υπεραισιόδοξος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 25-30 ετών. Ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και τη συνεργασία που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ωστόσο, εκτός από τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις – και σίγουρα, όχι αποδείξεις – για υπερβολική αισιοδοξία. Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε, επίσης, το data room του υπουργείου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έρευνες οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς στην ελληνική επικράτεια, ενώ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στη συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από την Gazprom που θα οδηγήσει -όπως τόνισε- σε αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τη διαμόρφωση νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:
  • Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων που θα γίνει με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με τη μέγιστη δυνατή ελληνοποίηση του τεχνικού εργατικού δυναμικού.
  • Αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που προκύπτουν από τη θέση της χώρας και του ρόλου που μπορεί να παίξει στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, αλλά και στη δημιουργία υποδομών.
  • Συνέργειες με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, με στόχο ο ορυκτός πλούτος να γίνει εφαλτήριο για συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
  • Ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στους τομείς της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.
Η εφαρμογή του σχεδίου, τόνισε ο κ. Σαμαράς, απαιτεί τόλμη, σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες. Σημείωσε επίσης ότι όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, αρχής γενομένης από τις συμβάσεις για έρευνα στον Πατραϊκό κόλπο και τα Ιωάννινα, οι οποίες -όπως είπε ο πρωθυπουργός- θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Αναφορικά δε, με τη συμφωνία για το φυσικό αέριο ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η νέα τιμή του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και χαμηλότερη από τις τιμές που επικρατούν στην περιοχή, ανατρέποντας την εικόνα που επικρατούσε ως τώρα.
«Αποδεδειγμένα αισιόδοξος» και ο Ι. Μανιάτης
Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ι. Μανιάτης επισήμανε ότι έχουμε λόγους να είμαστε αποδεδειγμένα αισιόδοξοι. Έχουμε αναλογίες και γεωλογικά πρότυπα που μας δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης και ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για τη συμβολή του στην προσπάθεια αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και νωρίτερα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι σεισμικές έρευνες
Οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης έγιναν σε έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τη νορβηγική εταιρία PGS και ολοκληρώθηκαν το 2013. Συνολικά, μαζί με τα δεδομένα από παλαιότερες έρευνες που είχε στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ, έγιναν περίπου 30.000 χιλιόμετρα ερευνών, που έχουν συγκεντρωθεί σε ενιαία βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject», την οποία επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.
Η PGS έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες και ήδη έχει ξεκινήσει η παρουσίασή τους σε διεθνή πετρελαϊκά συνέδρια. Εκκρεμεί, ωστόσο, η ερμηνεία των δεδομένων, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός (γύρος παραχωρήσεων) για την παραχώρηση 10- 15 θαλάσσιων «οικοπέδων» σε πετρελαϊκές εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις.
Σε εξέλιξη είναι επίσης η διαδικασία για την παραχώρηση των περιοχών Ιωαννίνων, Πατραϊκού κόλπου και Κατάκολου για έρευνες. Οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο ανέρχονται σε 200 εκατομμύρια βαρέλια, στα Ιωάννινα, 50- 80 εκατομμύρια βαρέλια και στο Κατάκολο, 3 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου μόνο από τις δύο πρώτες περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου