.

Εθνική γραμμή για τους κλιματικούς στόχους του 2030 αναζητά το ΥΠΕΚΑ

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την διαμόρφωση μιας εθνικής θέσης για την στάση που θα κρατήσει η χώρα έναντι των πρόσφατων προτάσεων της Κομισόν για τους ευρωπαϊκούς στόχους του 2030, δίνεται αύριο, στην ανοιχτή σύσκεψη που καλεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων (περίπου 20) φορέων. Ταυτόχρονα το ΥΠΕΚΑ πρέπει να διαχειριστεί το γεγονός ότι ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό το εξάμηνο, γεγονός που δίνει δυνατότητες αλλά γεννά και δεσμεύσεις.

«Η προεδρία οφείλει να διαβουλεύεται και να συνθέτει και όχι να επιχειρεί την επιβολή των θέσεών της» δηλώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο energypress, αρμόδιος παράγοντας. Η «επιχείρηση ισορροπία» γίνεται, δε, ακόμα δυσκολότερη, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε ενιαίο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι ο κ. Μανιάτης προεδρεύει σε δύο Συμβούλια Υπουργών (το Συμβούλιο Περιβάλλοντος και το Συμβούλιο Ενέργειας) τα μέλη των οποίων εκφράζουν πολλές φορές αντιτιθέμενες απόψεις.
Σε ότι αφορά την εθνική στάση, το ΥΠΕΚΑ δεν θέλει να προκαταλάβει αποφάσεις, ωστόσο η τοποθέτηση του έλληνα υπουργού όταν παρουσίαζε πρόσφατα στις Βρυξέλλες τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, εκτιμάται ότι προδιαγράφει την κατεύθυνση που θα δώσει η πολιτική ηγεσία. Ο κ. Μανιάτης είχε επισημάνει σε αυτή την ομιλία του ότι «η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τον ισχυρό προσανατολισμό της προς τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας».
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι και σε εθνικό επίπεδο η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο βασικά «στρατόπεδα», δηλαδή εκείνο της βιομηχανίας που θέτει ως βασική προτεραιότητα την μείωση του ενεργειακού κόστους και εκείνο των περιβαλλοντικών ομάδων που θεωρούν απαραίτητη την θεσμοθέτηση φιλόδοξων στόχων για τις ΑΠΕ, εξελίσσεται με ιδιαίτερο δυναμισμό. Ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον η διαβούλευση που θα αναπτυχθεί με αφετηρία την αυριανή πρώτη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ.
Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου